Yhdellä lastensuojelun työntekijällä jopa 100 lasta asiakkaana – työn kuormittavuus iso ongelma

Selvitys lastensuojelutyön parantamisesta on käynnistynyt. Keskeinen kysymys on kuormittavuuden keventäminen, eli lastensuojelun työntekijöiden riittävyys ja heidän jaksamisensa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lastensuojelun laatuun vaikuttaa keskeisesti työntekijöiden määrä ja työn organisoiminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaamaa selvitystyötä johtaa ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja. Hänen toimikautensa kestää vuoden loppuun.

Selvitys kiinnittyy myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen. Kananoja laatii ehdotuksen siitä, miten lastensuojelun laatu varmistetaan, kun yksilö- ja perhekohtainen lastensuojelu siirtyy kuntien vastuulta maakunnille vuonna 2020.

Juttu jatkuu videon jälkeen:

Lasten kiireelliset sijoitukset ovat kovassa kasvussa eri puolilla Suomea 6:51

Jopa sata lasta yhtä työntekijää kohti

Lastensuojelun kuormittavuudesta on käyty julkisuudessa paljon keskustelua.

Marraskuussa yli tuhat sosiaalialan työntekijää ja opiskelijaa vetosi päättäjiin, että lastensuojelun tilannetta parannettaisiin. Tuolloin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko myönsi, että 80:n tai jopa sadan lapsen asiakasmäärä on liian suuri yhdelle työntekijälle.

– Asiakasmäärän rajoittaminen olisi helppo kaavamainen ratkaisu, mutta pelkkä määrä ei välttämättä kerro mitään. Esimerkiksi yhden pienen vauvan huostaanotto voi olla työntekijälle valtaisan kuormittava, Saarikko sanoi marraskuussa. 

Pelastakaa Lapset -järjestö huolissaan lastensuojelun resursseista 2:05

Lue myös:

    Uusimmat