Suomalaisyritys tähtää ötököillään Euroopan-markkinoille: Mustasotilaskärpänen tekee jätteestä uusien tuotteiden raaka-aineita

Mustasotilaskärpäset hajottavat jätteen – suomalaisyritys tähtää tuotteellaan Euroopan-markkinoille 2:04
Mustasotilaskärpästen avulla voidaan valmistaa monenlaisia tuotteita

Suomalainen startup-yritys on kehittänyt menetelmän, jolla tuotetaan elintarviketeollisuuden sivuvirroista raaka-ainetta lemmikkien ruokiin, lannoitteisiin ja öljytuotteisiin.

Tuotannossa hyödynnetään mustasotilaskärpäsiä, jotka ovat hyönteismaailman lahjakkaimpia hajottajia. Kaupallisen tuotantolaitoksen rakentaminen Järvenpäähän alkaa vielä tänä vuonna.

Mustasotilaskärpäsen toukat kasvavat isoiksi viikossa. Laji on hyönteismaailman lahjakkain syömäri, jolla on 17 eri ruuansulatusentsyymiä. Ne pystyvät sulattamaan kaikenlaisia elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, esimerkiksi jyvien kuoria tai mäskiä.

– Se on ilmiömäinen muuntamaan orgaanisia sivuvirtoja uuteen muotoon, kehuu Volare Oy:n toimitusjohtaja Tuure Parviainen.

Käytännössä mustasotilaskärpäset tuottavat muuten jätteeksi päätyvästä materiaalista uusien tuotteiden raaka-ainetta.

– Mustasotilaskärpäsen toukasta tehdään proteiinijauhetta ja rasvaa ja lannoitetta, tiivistää Parviainen.

Jätteestä kalanrehua tai polttoainetta lentokoneisiin 

Proteiinijauheesta voidaan tehdä lemmikkien ruokaa tai kalanrehua. Lannoitetta voidaan käyttää viljelyssä ja rasvasta voi valmistaa vaikka saippuaa, mutta myös esimerkiksi lentokonepolttoainetta.

Ihmisille tarkoitettua ruokaa ei ole suunnitelmissa.

– Ihmisruokaakin olisi mahdollista tuottaa, mutta se ei ole meidän yrityksen ytimessä. Me nähdään, että saadaan jo niin iso ilmastohyöty ja ympäristövaikutus siitä, että pystytään korvaamaan soijaa tai muuta raaka-ainetta, mitä lemmikki- tai kalanrehussa käytetään, pohtii Parviainen.

Neljännes ruuasta menee hävikkiin

Elintarviketeollisuus tuottaa jätettä 90 miljoonaa tonnia vuodessa pelkästään EU:n alueella. Volaren tavoitteena on saada se hyötykäyttöön.

– Jos tällä hetkellä yksi kolmasosa ruuasta ei päädy hyödynnettäväksi, niin jos me voidaan saada se hyödynnettävään ruokajärjestelmään, se on valtava parannus siihen, kuinka me toimitaan tällä hetkellä, huomauttaa Parviainen.

Ihmiset kuluttavat vain puolet kaikesta tuotetusta ruuasta. Neljännes menee eläinten ruuaksi ja neljännes hävikkiin. Ruokajätettä syntyy maailmassa 931 miljoonaa tonnia vuodessa eli noin 74 kiloa henkeä kohden. Elintarviketeollisuus aiheuttaa neljäsosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Uusi tuotantolaitos Järvenpäähän

Hyvinkäällä sijaitseviin tuotantotiloihin ei pääse kuvaamaan, koska patenttihakemusten käsittely on kesken. Isomman tuotantolaitoksen rakentaminen Järvenpäähän alkaa vielä tänä vuonna.

– Se vie meidän toiminnan kaupalliseen mittakaavaan. Se tuottaa noin 5 000 tonnia näitä proteiini- ja rasvatuotteita. Tänä vuonna aletaan rakentaa ja kestää noin kaksi vuotta, että tilat valmistuvat, arvioi Parviainen.

Jo nyt yhteistyökumppaneina on monikansallisia yhtiöitä ja tavoitteena ovat vähintään Euroopan laajuiset markkinat.

Lue myös:

    Uusimmat