Etsitkö unelmakumppania? Tämän vuoksi haaveesi kaatuvat

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan tunneasiat ovat nykypäivänä ylikorostuneita. Odotukset kumppania kohtaan voivat olla jopa kohtuuttomia.

Tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan liian korkea rima on usein syynä suhteessa koettuihin pettymyksiin.

– Käsitykset siitä, miten ymmärrämme hyvän parisuhteen, mitä tunnusmerkkejä siihen kuuluu, ja millainen on hyvä kumppani tai rakastaja, ovat muuttuneet. Vertaamme ja peilaamme omaa suhdettamme ympäristön kuvitelmiin siitä, millainen oman suhteen pitäisi olla, neuvoo tutkimusprofessori Osmo Kontula.

– Jos suhde ei vastaakaan ympäristön odotuksia, ajattelemme epäonnistuneemme. Ystävät saattavat määritellä sen, minkälainen on hyvä kumppani tai hyvä rakastaja, ja sen mihin kumppanini pitäisi yltää, Kontula valaisee.

Myös sosiaalinen elämä on aikojen saatossa muuttanut muotoaan.

– Kun kaveripiiristä siirrytään vakiintuneen suhteen aikaan, niin elämästä tulee sosiaalisesti eristyneempää, kuin ennen vanhaan. Ollaan vähemmän tekemisissä muiden kanssa kuin ennen, etäisyys asioihin on korkeampi. Kumppaniin kohdistuu hurjia odotuksia, jotka hänen pitäisi täyttää.

Ole armollinen

Kontula kertoo, että hyvä esimerkki eristäytymisestä on muutto pois omalta kotiseudulta. Verkostot katkeavat, eikä uusia luoda enää niin aktiivisesti. Parisuhdetta solmiessa ja perhettä perustaessa käännytäänkin sisäänpäin omaan suhteeseen. Mikä sitten auttaisi siihen, että suhde jaksaisi?

– Ehkä ehkä tulee ensimmäisenä mieleen, että pitää olla armollinen itselleen ja toiselleen, ei pidä lähteä siitä, että sen piti olla maailman ihanin suhde, ja maailman ihanin ihminen.

Yksi helppo keino suhteen setvimiseen on puhuminen.

– Kun kaksi ihmistä on parisuhteessa, ja kun he alkavat avoimesti puhua toistensa kanssa, niin kyllä siinä on suuri mahdollisuus onnistua. Mutta jos sulkeutuu itseensä, ja ajattelee ettei toisesta ole kuuntelijaksi tai ymmärtäjäksi, niin se voi koitua ongelmaksi.

MTV3 Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja