Mainos

Eturistiriitoja valvova johtaja: Trumpin luovuttava bisneksistä kokonaan

Yhdysvaltain politiikan eettisiä käytäntöjä valvovan elimen (OGE) johtaja Walter Shaub on kritisoinut tulevan presidentin Donald Trumpin suunnitelmia välttää eturistiriitoja riittämättömiksi.

Keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa Trump kertoi allekirjoittaneen asiakirjat, joilla siirtää vastuun omista liiketoimistaan kokonaan pojilleen Don Jr:lle ja Ericille eturistiriitojen välttämiseksi. Trump sanoi myös, ettei hän presidenttiyden aikana aio keskustella liiketoimien hoidosta poikiensa kanssa.

ABC Newsin mukaan Shaub sanoo, että suoran kommunikaation rajoittaminen on riittämätöntä. Shaubin mukaan Trumpin ei pitäisi saada liiketoimistaan minkäänlaista tietoa.

Tähän mennessä Trump on lähinnä pitänyt pilkkanaan kehotuksia, joiden mukaan hänen olisi myytävä liiketoimensa välttääkseen mahdolliset syytökset korruptiosta tai eturistiriidoista.

Shaub sanoo myös, etteivät Trumpin esittelemät toimet vastaa niitä toimia, joihin aiemmat presidentit ovat ryhtyneet välttääkseen eturistiriidat. Shaubin mukaan ulkoministeriehdokas Rex Tillersonin esimerkki on seuraamisen arvoinen. Tillerson luopui öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajuudesta.

"Trumpin irrottauduttava kokonaan" 

Tiedotustilaisuudessa juristi Sheri Dillon kertoi, ettei Trumpin yritysrypäs ei tee sopimuksia ulkomaille presidenttikauden aikana eikä Trumpin tytär Ivanka osallistu liiketoimiin. Ivankan miehestä Jared Kushnerista tulee Trumpin neuvonantaja. 

Shaubin mukaan se, että Trump pidättäytyy osallistumasta uusiin sopimuksiin, ei poista olemassa olevaa mahdollisuutta eturistiriitoihin. Samalla hän vaati Trumpia irrottautumaan liiketoimistaan kokonaan.

– Mikään lyhyen ajan luopuminen ei ratkaise ongelmia, Shaub sanoi.

– Presidentti ei ole toiminut näin sen jälkeen, kun kongressi hyväksyi etiikkalain vuonna 1978 Watergate-skandaalin jälkeen, hän lisäsi.

Keskiviikkona pitämänsä tiedotustilaisuuden päätteeksi Trump vitsaili, että jos hänen poikansa tekevät huono työtä, hän tulisi takaisin kahdeksan vuoden kuluttua ja kertoisi pojille heidän olevan erotettuja. Trump viittasi vitsillään aiemmin isännöimäänsä Diili-tosi-tv-ohjelmaan, josta "Olet erotettu" -fraasi on tullut tutuksi.

Yksityisyrityksistä tietoa tarjoavan PrivCon mukaan Trumpin konserni työllistää noin 22000 ihmistä ja sen liikevaihto oli 9,5 miljardia dollaria vuonna 2014.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.