Ethän laske liukumäkeä yhdessä lapsesi kanssa? Äiti varoittaa karmealla kuvalla: "Minulla ei ollut aavistustakaan"

0:57

Amerikkalaisäiti varoittaa leikkipuistossa piilevästä vaarasta. Ethän laske liukumäkeä yhdessä lapsesi kanssa?

Yllä olevalla videolla muistutus myös toisesta vaaranpaikasta. Muista, että lämpö lastenvaunuissa voi kohota nopeasti.

Lämmin sää saa leikkipuistot täyttymään lapsista ja heidän vanhemmistaan. Eräs äiti haluaa kuitenkin muistuttaa, miksi yhdenkään vanhemman ei tulisi laskea liukumäestä lapsensa kanssa.

Heather Clare, 35, kertoo kymmeniä tuhansia tykkäyksiä keränneessä Facebook-päivityksessään muistuttavansa tästä tärkeästä asiasta vuosittain oman karmivan kokemuksensa vuoksi.

"Hän hymyilee edelleen, koska se tapahtui samalla hetkellä"

Claren julkaisemassa kuvassa hän laskee mäkeä tuolloin vuoden vanhan Meadow-tyttärensä kanssa. Kuvaa tekee pahaa katsoa. Vaikka pienen tytön ilme ei sitä vielä kerrokaan, kuvanottohetkellä, syyskuussa 2015, hän mursi jalkansa. Jalka on kuvassa vääntyneenä luonnottomaan asentoon.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Hän hymyilee edelleen, koska se tapahtui juuri tuolla samalla hetkellä, Clare kirjoittaa.

People-sivustolle äiti kertoo tytön itkeneen lohduttomasti heidän laskettuaan laskunsa loppuun.

Ensiapupolilla äidille kerrottiin, että vastaavat vammat ovat valitettavan yleisiä.

– Minulla ei ollut aavistustakaan. Luulin, että kaikki menevät lastensa kanssa liukumäkeen.

"Ei aidosti turvallista tapaa"

Liukumäen laskeminen yhdessä lapsen kanssa on kuitenkin jopa niin vaarallista, että amerikkalainen lastentautilääkärien akatemia on julkaissut tiedotteita, joissa kehottaa vanhempia olemaan tekemättä sitä.

Akatemian arvioiden mukaan jopa 352 698 alle 6-vuotiasta lasta loukkaantui liukumäessä Yhdysvalloissa vuosien 2002 ja 2015 välisenä aikana. Moni vammoista oli jalan murtumia.

Clare kertoi Scary Mommy -sivuston haastattelussa, että Meadow-tytön jalka oli kipsissä viisi viikkoa.

– Luulen, että tärkein asia tässä on se, ettei ole aidosti turvallista tapaa useamman kuin yhden ihmisen laskea liukumäkeä kerrallaan, hän toteaa.

"Vanhemmilla ei ole aavistustakaan"

Myös sivuston haastattelema lastenlääkäri Charles Jennissen kertoo, että vanhemmat menevät liukumäkeen lastensa kanssa ajattelematta asiaa sen kummemmin.

– Suurimmassa osassa tapauksia, joita olen nähnyt, vanhemmilla ei ollut aavistustakaan, että niin tekemällä lapsi saattaa saada merkittävän vamman.

Clare puolestaan huomauttaa, että vaikka vanhempi kuinka pitäisi kiinni lapsen jaloista, ne voivat silti jäädä jumiin. Lisäksi takana laskevan painavamman henkilön aiheuttama paine ei salli lapsen pysähtymistä, jos tämä jää jumiin.

– Turvallisin tapa on antaa lapsen laskea yksin. Jos hän on liian nuori laskeakseen yksin, hänen ei pitäisi vielä laskea. En tiennyt tätä, mutta kun se tapahtui tyttärelleni, tutkin asiaa paljon.

Tyttö toipui

Meadow on toipunut koettelemuksestaan täysin.

– Hän on nyt iloinen ja terve melkein 4-vuotias, joka rakastaa leikkipuistoja ja liukumäkiä.

Clare kertoo jakavansa kuvan tytön onnettomuudesta vuosittain osittain siksi, ettei leikkipuistoissa ole varoituksia aiheesta.

Aiemmin myös amerikkalaisäiti Katie Dickmann on varoittanut samasta aiheesta puolitoistavuotiaan tyttären murrettua sääriluunsa liukumäestä äitinsä kanssa laskettuaan.

Liukumäessä piilee myös kivulias kesäinen vaara, josta varoitti puolestaan Dawna Wright -niminen perheenäiti. Helteessä paistatelleesta liukumäestä laskettuaan Wrightin tytär sai toisen asteen palovammat.

***

1:09

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja