Asiantuntijalta suorat sanat: "Kännyköiden vesitiiviyteen kannattaa suhtautua kuin yksisarviseen"

Vesi ja tekniikka ovat erittäin huono yhdistelmä. Kännykät ottavat helposti nokkiinsa pienestäkin pulahduksesta veteen eivätkä kovat markkinointipuheet puhelimien vesitiiviydestäkään takaa turvaa.

Puhelimien huoltoliikkeistä kerrotaan MTV Uutisille, että lämmin kesä näkyy hyvin selvästi kosteusvaurioita kärsineiden puhelimien määrässä:

– Kastuneita puhelimia on tuotu meille huoltoon hellejaksolla päivittäin, kun esimerkiksi talviaikaan tapauksia ei välttämättä tule edes joka kuukausi, kertoo Mikko Suomäki Jyväskylässä sijaitsevasta Huoltokukko Oy:stä.

Suomäen mukaan kosteusvaurioita kärsineet puhelimet ovat useimmiten päätyneet järveen veneeseen nousun yhteydessä.

Salossa sijaitsevasta Puhelin Pate Oy:stä kerrotaan, että puhelin päätyy veteen myös siten, että se on unohtunut taskuun uimaan mennessä tai sen kanssa on pudottu vahingossa veteen. Toisaalta puhelin on saattanut pudota esimerkiksi veneen pohjalla olevaan veteen. Tapoja kännykän kastumiseksi on lopulta niin paljon, kuin on kännyköiden käyttäjiäkin.

Vesitiivis puhelin sökönä koskettuaan veteen

Huoltoliikkeille on käynyt hyvin tutuksi tilanne, että vesitiiviinä markkinoituja puhelimia on päätynyt huoltoon kosteusvaurioiden takia:

– Yleisesti ottaen laitteiden vesitiiviyteen kannattaa suhtautua kuin yksisarviseen, eli myyttiin. Uutena pakkauksestaan otettu puhelin varmastikin kestää vettä kuten luvataan, mutta tilanne muuttuu huomattavasti kun puhelimelle kertyy käyttöikää, Suomäki kertoo.

Huoltoliikkeiden mukaan vesi saattaa päästä ”vesitiiviinkin” kännykän sisään esimerkiksi latausliittimen ja sim-kelkan aukoista tai heikentyneiden tiivisteiden välistä. Myös aivan pienetkin kolhut heikentävät laitteen vesitiiviyttä.

Asiakkaille on tullut huoltoliikkeiden mukaan yllätyksenä ja samalla pettymyksenä, että heidän vesitiiviiksi luulemansa puhelin ei olekaan kestänyt vesikosketusta. Ongelmana on myös se, että kosteusvaurioihin liittyvät takuukäytännöt vaihtelevat kännykkävalmistajasta riippuen. Takuu ei välttämättä kata vesitiiviin puhelimen vesivaurioita.

Huoltoliikkeistä huomautetaan, että lähtökohtaisestikin elektroniikka ja nesteet eivät ole toivottava yhdistelmä. Puhelinta ei siis kannata tahallaan upottaa veteen tai pestä sitä hanan alla vaikka se olisi luokiteltu vesitiiviiksi.

Älä käynnistä tai lataa kastunutta laitetta!

Miten sitten toimia, jos kaikki tärkeät tietosi sisältänyt puhelin on päässyt tipahtamaan veteen?

 Huoltoliikkeillä on selvät neuvot: Kastunutta laitetta ei saa missään nimessä yrittää käynnistää tai ladata.

– Tämän virheen tekee valitettavasti iso osa asiakkaista, Suomäki kertoo.

 Mitä nopeammin kastuneen laitteen saa huoltoon, sitä paremmat mahdollisuudet se on saada kuntoon.

– Joskus puhelin on tuotu huoltoon vasta muutaman päivän riisissä "kuivatuksen" jälkeen. Vielä silloinkin puhelimen sisältä saattaa löytyä vettä. Puhelimen sisuksia ei mitenkään saa nopeasti kuivatettua puhelinta purkamatta, kerrotaan Puhelin Patesta.

Huoltoliikkeiden mukaan laitteen korjaaminen täyteen toimintakuntoon kosteusvaurion jälkeen onnistuu noin 50 prosentin todennäköisyydellä. Puhelimessa olevia tietoja saadaan pelastettua suuremmalla todennäköisyydellä. Mikäli puhelimen emolevy on päässyt pahoin vaurioitumaan, niin tällöin puhelin muuttuu korjauskelvottomaksi.

Kaikki on kännyköiden kosteusvauriotapauksissa tapauskohtaista.

– Täyteen toimintakuntoon on saatu talven yli järven pohjassa ollut puhelin, kun taas pieni kastuminen läikkyneestä oluttuopista on saanut toisen laitteen täysin korjauskelvottomaksi, kiteyttää Suomäki.

Lue myös:

    Uusimmat