Mainos

Etelän lumisateet kuuluvat huhtikuun oikkuihin

Etelä-Suomessa saatiin viikonvaihteessa kerros uutta puhdasta lunta. Lumentulo sai ihmiset pelkäämään kevään myöhästymistä. Ilmatieteen laitoksen mukaan pienet lumisateet ovat tavallisia huhtikuussa. Se on meillä pohjoisessa kuukausista oikullisimpia.

Takatalvesta ei voi puhua huhtikuussa, mutta jos lunta sataa vielä toukokuussa termi on oikeutettu. Näin sanoo ylimeteorologi Ilkka Juga Ilmatieteen laitoksesta.
-Sää on nyt keskimäärin viitisen astetta normaalia kylmempää, mutta vielä ei voida sanoa, että kevät olisi myöhässä. Vastahan ollaan huhtikuun alkupuolella. Suhteessa kylmintä on ollut Länsi-Suomessa. Yöpakkaset pitävät siellä sään jatkossakin hyvin kylmänä.

Etelä-Suomen päivälämpötilat pysyttelevät ensi viikolla plussan puolella, mutta jo maan keskiosissa voidaan jäädä joinakin päivinä pakkasen puolelle. Yöllä voi olla 10-15 astetta pakkasta, joten yö- ja päivälämpötilojen ero on kymmenkunta astetta. Lunta satelee ensi viikolla lähinnä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Eteläisessä ja läntisessä Suomessa lumisateet jäävät hyvin vähiin.

Lämmintä ilmamassaa Juga ei lupaa lähiaikoina. Kylmä sää pitää toistaiseksi pintansa.
-Kevät voi tulla silti nopeastikin, jos sää lämpenee kuun puolivälissä vaikka parina päivänä 15 asteeseen, Juga lohdutti. Viime vuosina keväät ovat olleet suhteellisen aikaisia, mutta muunkinlaisia on nähty. Juga muisteli itsekin viettäneensä joskus lumista vappua Linnanmäellä.

Keväästä ei voida sanoa vielä paljon varmaa, mutta yhtä ja toista voidaan ennustaa. Itä- ja Keski-Suomeen Ilmatieteen laitos ennustaa kovia tulvia, etenkin jos kevään tulo viivästyy. Jonnekin valtavien lumimassojen on mentävä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.