Eteläafrikkalainen Valentijn Beets on tehnyt töitä huskyjen kanssa Suomessa jo noin 15 vuotta – "Moni ymmärtää vasta täällä, miten upeita koiria nämä ovat"

Brittejä jouluksi, kiinalaisia koko talven 2:13

Eteläafrikkalainen Valentijn Beets on tehnyt töitä huskyjen kanssa Suomessa jo noin 15 vuotta. Beets pitää Rovaniemellä matkailuyritystä. Hänen mukaansa lumentulon viivästyminen ei ole estänyt turistikauden aloitusta, vaikka muutaman lomailijan kanssa koira-ajot jouduttiinkin perumaan.

Valentijn Beets esittelee Bearhill Husky -kenneliään ylpeänä Rovaniemen Sinetän kylässä, keskellä "ei mitään". Muutaman sadan metrin päässä kennelistä siintää Iso-Pessous-järven hanki ja Sinettäjärven maantielle on matkaa muutama kilometri.

Yksityinen oma hiekkatie on viime viikot ollut kovassa käytössä, kun huskyvaljakot vetävät maantiellä safarituristeja tukevissa metallikärryissä.

– Onhan tämä lumenpuute ollut ikävää, mutta ei se ole mikään katastrofi. Muutama peruutus meille tuli ja osalle asiakkaista tarjosimme hyvitystä, jos luvattu rekiretki muuttui kärryretkeksi. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Elämys useimmille on ajaa koiravaljakkoa, ei se, onko perässä reki vai kärry.

Nyt lunta on tullut jo muutaman päivän ja reet on kaivettu esiin. Ja lumentulo Lappiin näyttää jatkuvan koko alkuviikon.

"Huskyt ovat seurallisia"

Valentijn Beets on syntynyt Etelä-Afrikassa, varttunut Hollannissa ja työskennellyt yli viisitoista vuotta valjakoiden kanssa Suomessa, lähinnä Lieksassa ja Rovaniemellä.

Omia koiria on 95, joista 60 on nyt valjakoissa, loput ovat pentuja ja eläkeläisiä. Tarhassa meteli yltyy Valentijn kävellessä ohi, mutta haukkuminen vaikenee omistajan parilla sanalla.

– Uskallan sanoa, että tunnen jokaisen, osan hyvin ja osan todella hyvin, kymmenen viidentoista vuoden ajalta. Niillä on kaikilla oma luonteensa, mutta yleisesti huskyt ovat seurallisia ja hyviä työkoiria. Niiden on päästävä töihin myös silloin kun meillä on täällä hiljaista.

Koiravaljakkoajelu monen matkailijan haave

Bearhill Husky Kennel työllistää parikymmentä henkilöä, yhteinen kieli on englanti, työntekijät eri puolilta maailmaa.

– Koirat ovat meidän toiminnassamme aina numero yksi, niiden hyvinvointi on tärkeintä. Tarha on rakennettu siten, että koirat ovat keskiössä ja koko ajan näkyvissä.

Beetsin mukaan matkailijat tulevat ympäri maailmaa, niin ryhmissä kuin yksittäin. Koiravaljakkoajelu on monille ollut vuosien haave.

– Koiravaljakkoajelu on hyvin ainutlaatuinen kokemus. Monilla on kotona lemmikkeinä koiria ja he ovat hyvin kiinnostuneita näistä työkoirista. Moni ymmärtää vasta täällä, miten upeita koiria nämä ovat, ne ovat sitkeitä, voimakkaita, sosiaalisia ja ne jaksavat juosta todella pitkiä matkoja – ja vielä nauttivat siitä. Yhteinen retki, missä ajaja vielä pääsee hankalassa paikassa auttamaan koirien työtä, se on unohtumaton elämys.

Lue myös:

    Uusimmat