Koronaviruksen Suomi-versio on poikinut toisen tartunnan – "uniikki maailmalla tunnistamaton variantti" voi olla levinnyt laajemminkin

Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa 1:18
Katso video: Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa

Vita Laboratoriot kertoo tiedotteessaan, että koronaviruksen suomalaisvariantista on varmistunut toinen tartunta.

Suomen ikioma variantti on tosiasia – kyseessä on tiedotteen mukaan "uniikki maailmalla aiemmin tunnistamaton SARS-CoV-2-viruksen variantti", joka poikkeaa kaikista aiemmista varianteista vähintään 15 eri kohdassa viruksen perimää.

– Näin suurta määrää muutoksia ei synny hetkessä, joten voidaan olettaa, että variantti on kehittynyt pidempään jossain muualla kuin Suomessa. Muualta tätä varianttia ei kuitenkaan ole raportoitu, ja siten on mahdollista, että variantin alkuperä on alueella, jolla virusten perimän sekvensointia tehdään vähän tai ei lainkaan, kertoo Biotekniikan instituutin sekvensointiyksiköstä vastaava tutkimusjohtaja Petri Auvinen.

Potilaita, joilla on varmistettu Fin-796H-varianttitartunta on nyt kaksi, mutta on mahdollista, että se on levinnyt laajemmin.

– Samaan tartuntaketjuun liittyy neljä muutakin potilasta, joilla diagnoosi on varmistettu PCR-menetelmällä. Siten varianttia on todennäköisesti kahden varmistetun lisäksi ainakin neljällä muulla potilaalla, tiedotteessa kerrotaan.

Vita ja Biotekniikan instituutti ovat toimittaneet varianttiin liittyvät tiedot ja potilasnäytteen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselle.

– Vita on myös välittänyt tiedot Fin-796H-tartunnoista asianomaisten pääkaupunkiseudun kuntien tartuntatautilääkäreille sekä HUS:lle viranomaistyönä tehtävää tartunnanjäljitystä varten, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat