Mainos

Etelä-Korean puolustusbudjetti huolettaa Yhdysvaltoja

Yhdysvallat on huolissaan Etelä-Korean ehdottamista puolustusmenojen leikkauksista.

Puolustusmenojen vähentäminen antaisi "vääriä signaaleja" kommunistiseen Pohjois-Koreaan. Se voitaisiin tulkita heikkoudeksi, mikä lisäisi jännitystä Korean niemimaalla, Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi tänään Korean-vierailullaan. Cohen sanoi Yhdysvaltain lähettävän Etelä-Koreaan asiantuntijajoukon, joka arvioi, miten Yhdysvallat voi auttaa puolustusmenojen jakamisessa. Tarkoituksena on tukea Yhdysvaltain Etelä-Korean joukkoja Aasian talouskriisin aikana.

Etelä-Korean viranomaiset ovat ilmoittaneet, että maassa leikataan julkisen sektorin kuluja ja niiden mukana puolustusmenoja ainakin 10 prosenttia kuluvana vuonna. Menojen leikkaukset noudattelevat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Korealle myöntämän apupaketin ehtoja. Cohen korosti, että talousvaikeuksista huolimatta Etelä-Korean puolustus pyritään säilyttämään entisellään. Etelä-Korea maksaa Yhdysvalloille vuosittain noin 400 miljoonaa dollaria tukeakseen sen joukkojen läsnäoloa maaperällään. Etelä-Korean puolustusministeri Kim Dong-Jin pyysi kuitenkin Cohenin kanssaan käymissään neuvotteluissa, että Korean maksutaakkaa kevennettäisiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Etelä-Korea on julkisesti pyytänyt Yhdysvalloilta helpotusta puolustusmenoihinsa. Yhdysvaltain joukot ovat tärkeä osa Etelä-Korean puolustusta Pohjois-Korean mahdollisen hyökkäyksen varalta. Yhdysvaltain Etelä-Korean joukkojen johtajan kenraali John Tilellin mukaan toistaiseksi on vielä liian aikaista arvioida leikkausten vaikutusta.
-Yhdestä asiasta sekä minä että Korean tasavallan johto olemme kuitenkin erittäin huolissamme: joukkojen valmiudesta ja kyvykkyydestä, Tilelli sanoi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.