Pohjois-Korea väittää laukaisseensa tiedustelusatelliitin – putosi mereen

Pohjois-Korean rakettilaukaisu aiheutti varhain keskiviikkona huolta Etelä-Koreassa ja Japanissa. Etelä-Korean asevoimien mukaan kyseessä olisi ollut kantoraketti, kun taas Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi maan laukaisseen tiedustelusatelliitin.

Etelä-Korean mukaan raketti katosi tutkasta ennen kuin se saavutti oletetun putoamispaikkansa. Maan asevoimissa epäiltiin, että raketti olisi tuhoutunut lennon aikana.

KCNA puolestaan kertoi, että satelliitti putosi mereen laukaisun jälkeen. Syyksi sanottiin ongelma kantoraketin moottorissa.

Japanin rannikkovartioston edustaja kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle Pohjois-Korean varoittaneen, että sen laukaiseman tiedustelusatelliitin kantoraketti putoaisi Keltaisenmeren, Itä-Kiinan meren ja Filippiinien pääsaaren Luzonin rajaamalle merialueelle.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa annettiin raketin laukaisun takia tekstiviestillä evakuointivaroitus, minkä lisäksi kaupungin ilmahälytyssireenit pärähtivät soimaan. Myöhemmin evakuointikehotus peruttiin virheellisenä.

Tiedustelusatelliitin laukaisu huomattiin myös Japanissa, jossa Okinawan alueelle annettiin ohjusvaroitus ja kehotus hakeutua suojaan. Myös Japanin varoitukset purettiin noin puoli tuntia myöhemmin.

Pohjois-Korean epäillään suunnittelevan ohjuskoetta

Pohjois-Korea vahvisti tiistaina aikovansa laukaista tiedustelusatelliitin lähiaikoina. KCNA:n mukaan tiedustelusatelliittia tarvitaan seuraamaan Yhdysvaltojen asevoimien ja sen liittolaisten liikkeitä reaaliajassa. Pohjois-Korean viranomainen syytti KCNA:n mukaan Yhdysvaltoja vihamielisestä vakoilusta ilmassa Korean niemimaalla ja sen läheisyydessä.

Etelä-Korea ja Japani ovat kritisoineet Pohjois-Korean aikeita. Niiden mukaan ballistisiin ohjuksiin liittyvän teknologian käyttäminen on YK:n turvallisuusneuvoston päätösten vastaista, vaikka teknologiaa kuvailisikin satelliitiksi.

Japani on epäillyt Pohjois-Korean suunnittelevan satelliittilaukaisun varjolla ohjuskoetta ballistisella ohjuksella. Pohjois-Korea on vuosina 2012 ja 2016 testannut ballistisia ohjuksia väittämällä niitä satelliittilaukaisuiksi. Kummallakin kerralla ohjukset lensivät Japanille kuuluvan eteläisen Okinawan alueen yli.

Etelä-Korea ja Japani ovat viime aikoina pyrkineet parantamaan pitkään heikossa jamassa olleita keskinäisiä suhteitaan. Yksi maiden keskinäisistä tavoitteista on tiiviimpi yhteistyö Pohjois-Korean aiheuttaman sotilaallisen uhan alla.

Lue myös:

    Uusimmat