Mainos

Estrada: Olen yhä laillinen presidentti

Vangittu Filippiinien entinen presidentti Joseph Estrada sanoo olevansa yhä virallinen presidentti.

Filippiiniläinen tuomioistuin määräsi aiemmin, että Estrada on pidätettävä ja asetettava syytteeseen kymmenien miljoonien dollarien omaisuuden hankkimisesta laittomasti. Syyte saattaa johtaa jopa kuolemanrangaistukseen.

Pidätysoperaatiossa poliisit joutuivat ensin kahakoimaan satojen Estradan tukijoiden kanssa, jotka olivat saapuneet hänen kotinsa edustalle Manilaan. Estrada joutuu odottamaan vankeudessa virallista syytteeseenpanoa. Hänet on määrä asettaa syytteeseen "kansakunnan ryöväämisestä". Tällaisesta syytettyä henkilöä ei Filippiinien lain mukaan voida päästää takuita vastaan vapaaksi, jos syyteaineisto on vahva.

Estrada pidätettiin jo aiemmin tässä kuussa korruptiosyytteen nojalla. Hän pääsi kuitenkin silloin takuita vastaan vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä. Uuden syytteen mukaan Estrada käytti presidentin asemaa noin 80 miljoonan dollarin omaisuuden laittomaan hankkimiseen.

Myös pojalle korruptiosyyte


Estrada, 64-vuotias entinen filmitähti, kuljetettiin kodistaan vankilaan pakettiautolla. Sadat rynnäkkökiväärejä kantavat erikoispoliisin miehet ympäröivät pakettiauton sen lähtiessä paikalta. Pidätysoperaatioon osallistui tiettävästi ainakin 2000 poliisia ja sotilasta. Estradan kannattajat heittelivät kiviä ja pulloja poliisin päälle ja murtuivat kyyneliin, kun Estrada saatiin viimein pidätettyä. Paikallistelevision mukaan useita ihmisiä loukkaantui. Heidän joukossaan oli poliisi ja kaksi lehtimiestä.

Radiohaastattelussa ennen pidätystä Estrada sanoi vastaavansa syytöksiin ja julisti, että "oikeus voittaa lopulta". Myös Estradan poika Jose Ejercito ja seitsemän muuta ihmistä pidätettiin korruptiosyytteen nojalla. Estrada on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet. Estradan mukaan syytteiden takana on hänen seuraajansa ja kilpailijansa Gloria Arroyo, joka on pakottanut oikeuslaitoksen nostamaan syytteet.

Estrada erotettiin presidentin virasta tammikuussa laajan mielenosoitusaallon jälkeen. Mielenosoitukset alkoivat, kun oikeudenkäynti Estradaa vastaan valtakunnanoikeudessa keskeytyi. Syyttäjät erosivat tällöin vastalauseena sille, ettei oikeus sallinut Estradan salaisten pankkitilien tutkimista.

Estradaa pidetään vangittuna pääpoliisiasemalla, koska tavallisessa sellissä hänen henkensä voisi olla vaarassa. Hän ei saa käyttää puhelinta eikä hänellä ole mahdollisuutta katsoa televisiota.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.