Essayahin sairastuminen oli järkytys kristillisdemokraateille, mutta asiantuntija uskoo puolueen voivan selvitä vaikeasta tilanteesta

4:20
Video: Kristillisdemokraattien Peter Östman kertoo, kuinka Sari Essayah kertoi syövästään.

Puheenjohtaja Sari Essayahin sairastuminen rintasyöpään järkytti lauantaina kristillisdemokraattien puolueväkeä ja politiikan toimijoita laajemminkin.

Suositun puheenjohtajan sairastuminen on kova isku viiden kansanedustajan puolueelle, jolla on vain muutamia valtakunnallisesti tunnettuja poliitikkoja.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta kuitenkin uskoo, että kristillisdemokraateilla on puolueena mahdollisuudet selvitä Essayahin vakavasta sairastumisesta ilman ylitsepääsemättömän suuria ongelmia.

Ensinnäkin kristillisten asema oppositiopuolueena tekee Paloheimon mukaan tilanteesta helpomman verrattuna siihen, että puolue olisi hallituksessa.

–  Oppositiossa ei jouduta siirtämään yhtä suuria vastuita, ja silloin puheenjohtajavaihdokset yllättävissäkin tilanteissa yleensä onnistuvat sujuvammin, Paloheimo sanoo. 

Hänen mukaansa kristillisdemokraattien näkökulmasta on myös hyvä asia, ettei lähiaikoina ole edessä vaaleja. Seuraavat valtakunnalliset vaalit ovat kuntavaalit keväällä 2021.

–  Puolue ei joudu ajolähtötilanteessa miettimään puoluejohdon mahdollista uusimista.

Kolmanneksi Paloheimo nostaa esiin, että kristillisdemokraattien puoluekannatus on ollut kohtalaisen tasaista, eivätkä aiemmat puheenjohtajanvaihdokset näytä merkittävästi vaikuttaneen suosioon.

Paloheimon mukaan suuri osa kristillisdemokraattien kannattajista tukee puoluetta arvojen ja aatteiden perusteella. Siksi puheenjohtajan henkilön merkitys kannatukselle voi joissain toisissa puolueissa olla suurempi.

"Vaikea ajatella, kuka saisi yhtä laajan suosion"

Essayah ilmoitti lauantaina jäävänsä kahden viikon sairauslomalle alkuvaiheen rintasyöpädiagnoosin takia. Samalla hän sanoi harkitsevansa, tavoitteleeko enää jatkokautta puheenjohtajana elokuun lopun puoluekokouksessa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo, että sairausloman aikana Essayahia tuuraavat eri tilaisuuksissa puolueen varapuheenjohtajat ja kansanedustajat.

Tähän mennessä Essayahilla ei ole ollut vastaehdokkaita puheenjohtajaksi. Maanselän mukaan kukaan tuskin haastaa Essayahia, jos tämä pystyy jatkamaan puheenjohtajana.

–  Pitäisin hyvin erikoisena sitä, jos näin olisi (haastajia). Kuitenkin tämä on aika tavalla järkyttänyt meidän väkeä.

Maanselän mukaan olisi todella vaikeaa löytää kristillisdemokraateille yhtä hyvää puheenjohtajaa kuin Essayah.

–  Vaikea ajatella, kuka olisi sellainen, joka saisi yhtä laajan suosion.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja