Antti Rinteen sairasloma varjostaa demarien vaalikampanjaa – tutkijoiden mukaan Sanna Marin on selvinnyt vetovastuusta mallikkaasti

SDP haluaa Suomeen 750 000 ekoautoa ja aikataulun polttomoottoriautojen kieltämiseksi - näin Sanna Marin perustelee 2:06
Sanna Marin vieraili tammikuussa Asian Ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin on selvinnyt hyvin viime viikoista demareiden ruorissa, arvioivat STT:n haastattelemat politiikan tutkijat.

Professori Markku Jokisipilä Turun yliopistosta uskoo, että puolueen vetovastuu on tullut myös Marinille itselleen yllätyksenä. Yleensä puolueiden varapuheenjohtajien paikat ovat enemmän seremoniallisia, eikä niihin liity kovin raskasta kuormaa.

– Kun Marin joutuu käyttämään pääministerikandidaatin ääntä ja osallistumaan kaikkein isoimpaan poliittiseen kamppailuun suurten puolueiden välillä, niin kyllä hän ensimmäisen kauden kansanedustajaksi on vähintäänkin kohtuullisesti pärjännyt, Jokisipilä sanoo.

Samoilla linjoilla on emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta. Hänen mielestään SDP:n varapuheenjohtajat ovat hoitaneet tilanteen kohtalaisen tyylikkäästi ja puolueen linja on tullut selkeästi esille.

– Sanna Marin on sujuvasanainen esiintyjä ja tuonut SDP:n viestiä esille ihan hyvällä tavalla, Paloheimo arvioi.

Professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta muistuttaa, että vaalikampanja kovenee loppua kohti.

– Siinä sitten punnitaan Marinin osaaminen, Ruostetsaari sanoo.

Ei isoja eroja

Marin ei Jokisipilän mielestä ole tehtävässä lähtenyt isommin erottautumaan Rinteestä poliittisesti. Vaalikampanjassa ovat taustalla puolueen vaaliohjelma ja SDP:n pitkät, historialliset kannat.

– Jos ihan henkilökohtaista profiilia miettii, niin Marin on jonkin verran vasemmalla Rinteeseen verrattuna. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolen kysymykset ovat hänelle läheisempiä kuin vaikkapa työmarkkinakysymykset, jotka ovat Rinteelle leipälajia ammattiyhdistysliiketaustan takia. Mutta missään nimessä mitään kauhean radikaaleja, isoja eroja heidän välillään en näe, Jokisipilä sanoo.

– En näe, että Marin olisi profiloitunut Antti Rinteestä uudella tavalla, vaan hän on vienyt eteenpäin SDP:n poliittista linjaa, Ruostetsaari sanoo.

Tutkijoiden mukaan on vaikea arvioida, millainen vaikutus SDP:n kannatukseen on sillä, että 56-vuotiaan entisen ay-johtajan sijaan vaalitenteissä nähdään 33-vuotias hallintoammattilainen.

Paloheimo huomauttaa, että SDP on sisäisesti jakautunut. Toisaalta puolueessa ovat perinteisen duunarilinjan kannattajat, toisaalta ovat taajamissa asuvat toimihenkilöt, jotka usein työskentelevät julkisella sektorilla esimerkiksi hoito- tai opetustöissä.

Paloheimo arvioi, että Rinne vetää SDP:n kannattajaksi perinteisen duunarilinjan edustajia, kun Marin vetoaa enemmän nuoriin ja naisiin.

– Vähän luulen, että painotuserot tuppaavat kumoamaan toinen toisensa, Jokisipilä puolestaan sanoo.

Ruostetsaaren mielestä voi olla hyväkin, että puolue saa uusia kasvoja näkyviin. Nuoren naisen toimiminen puolueen kasvoina antaa mahdollisuuden siihen, että puolueesta syntyvä kuva saa uusia, nuorekkaampia sävyjä.

"Hämmennystä puolueen sisällä ja ulkopuolella"

Jokisipilä pitää SDP:n puheenjohtajatilannetta kaikkea muuta kuin optimaalisena vaalikampanjan kannalta. Pääseminen samaan tulokseen kuin normaalitilanteessa vaatii hänen mukaansa nyt onnistumisen kaikissa asioissa.

– Tilanne aiheuttaa hämmennystä puolueen sisällä ja ulkopuolellakin ennen kaikkea sen takia, että meillä vaalikampanjat ovat aika vahvasti henkilöityneet puheenjohtajiin, ja suurten puolueiden puheenjohtajien yhteydessä puhutaan pääministerikandidaateista.

Paloheimo sanoo, että Rinteen sairasloma synnyttää selvän epävarmuustilanteen SDP:n vaalikampanjaan.

– Jos Rinne palaa maaliskuun alussa tähän kampanjaan, niin hän palaa kuitenkin sairaslomalta ja ei ole ollut aktiivisesti mukana vaalikampanjan alkuvaiheessa. Hän joutuu tältä osin vähän niin kuin takamatkalta tulemaan mukaan vaalikampanja-asetelmaan.

Yhä hankalammaksi tilanne kävisi, jos Rinteen sairasloma venähtäisi ilmoitettua pidemmäksi. Paloheimon mukaan siinä vaiheessa jouduttaisiin jo pohtimaan, kuka tosiasiassa on SDP:n pääministeriehdokas, jos puolue päätyy vaaleissa suurimmaksi puolueeksi.

– Sanna Marin on kuitenkin aika nuori ja monet ovat varmasti sitä mieltä, että pääministeriksi hän olisi vielä aivan liian kokematon, Paloheimo arvioi.

Juttua korjattu 12.2. kello 12.10. Sanna Marin on 33-vuotias, ei 31-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat