Miten Rydmanin epäilty toiminta vaikuttaa kokoomuksen kannatukseen? "Olisi muodostunut taakaksi puolueelle"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo: Luottamusta Rydmaniin ei ole 2:59
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tänään, että luottamusta Rydmaniin ei ole

Epäasiallisesta käytöksestä nuoria naisia kohtaan epäilty kansanedustaja Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmästä.

Kokoomuksen mukaan Rydmanin eropäätös on voimassa toistaiseksi, ja luottamus voi palata mahdollisten jatkoselvitysten perusteella.

Rydmania ei epäillä rikoksista, mutta hän joutui eroamaan ryhmistä, sillä puolueen johdon mukaan häntä kohtaan ei ollut enää luottamusta.

Politiikan toimittaja Juha Kaija muistuttaa, että poliittisissa kohuissa on harvoin kyse rikosasioista.

– Lain lisäksi on myös etiikka ja moraali. Kansanedustajalta nimenomaan edellytetään arvokasta käytöstä ja äänestäjät sen viime kädessä arvioivat.

Kaija näkee, että Rydman olisi muodostunut ”taakaksi” kokoomukselle, mikäli hän ei olisi eronnut ryhmistä.

Eduskuntavaalit käydään ensi keväänä, mutta tiedossa ei vielä ole, asettuuko Rydman ehdokkaaksi. Kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta kysyttiin aiemmin tänään, voiko Rydman asettua ehdolle, kun hänellä ei ole puoluejohdon luottamusta.

– Eikö se ole sanomatta selvää, ettei se kovin hyvä lähtökohta ole. Helsingin piiri tulee tämän asian päättämään, tänään ei ollut tämän päätöksen aika, Orpo muotoili.

Kaija näkee Orpon muotoilun asiaan maltillisena.

Helsingin Sanomilta tulossa jatkojuttu?

Kaijan mukaan on vielä vaikea arvioida, minkälaisia vaikutuksia tapauksella on kokoomuksen kannatukselle eduskuntavaaleissa.

– Se riippuu paljon siitä, onko kysymys vain Rydmanista vai onko tässä jotain enemmänkin.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoi tänään, että Helsingin Sanomat on tekemässä aiheesta jatkojuttua. Tarkempaa tietoa jutun sisällöstä ei ole.

Kaija muistuttaa politiikan syklin olevan kuitenkin nopea ja eduskuntavaaleihin olevan vielä aikaa.

– Voin kuvitella, että Petteri Orpoa varmasti ketuttaa aika tavalla nyt, kun kokoomuksen kannatus on kovissa lukemissa ja sitten tulee tällainen sotku ennen vaaleja. 

Lue myös:

    Uusimmat