Mainos

Espoosta löytyi kivikautinen asuinpaikka

Espoosta on löytynyt ainutlaatuinen kivikautinen asuinpaikka 4 500 vuoden takaa.

Espoon Puolarmetsästä on löytynyt kivikautinen asuinpaikka 4500 vuoden takaa. Ensimmäistä kertaa Suomesta löydettiin nyt myös kivikautisen talon paikka. Lisäksi kaivauksissa on löydetty riistaeläinten luita ja hampaita. Palamattoman luuaineksen löytyminen kivikautiselta asuinpaikalta on Suomessa erittäin harvinaista. Espoon löytö antaa tutkijoille paljon uutta tietoa suomalaisten esi-isistä.

Espoon Puolarmetsässä - silloisella merenrannalla - asusti 4500 vuotta sitten pieni, parinkymmenen ihmisen yhteisö. Tuon ajan ihmiset olivat jonkin verran nykyistä lyhyempiä, pukeutuivat hylkeennahka-asuihin ja puhuivat selvää suomen kieltä. Maata ei vielä viljelty - ruoka saatiin keräilemällä ja metsästämällä, kertoo arkeologi Jan Fast: -Merestä, metsästyksestä. Täältä on löytynyt hylkeen, kalan ja lintujen luita ja varmaan jonkin verran keräilyä ovat harrastaneet. Marjat oli hyviä varmaan silloinkin.

Koko yhteisö nukkui yhteisessä talossa - tai paremminkin turvekammissa. Aiemmin Suomesta ei ole löydetty 4 000 vuoden takaisen, ns. Pyheensillan kauden aikaista asumuksen paikkaa ja se tekee löydöstä entistäkin arvokkaamman. -Tää on Suomen oloissa erittäin merkittävä löytö tämän asumuspainanteen johdosta plus se, että asuinpaikka on ollut hyvin vähän aikaa käytössä eli tää kaikki kuuluu yhteen, selvittää arkeologi.

Pari viikkoa jatkuneissa kaivauksissa on löydetty nuolenkärkiä, kivinuija, ruukun palasia, meripihkan paloja ja nuolenvarsien työstämiseen käytetty taltta. Kaivaustyön ovat tehneet espoolaiset arkeologian harrastajat, esimerkiksi arkeologian opiskelija Heini Ynnilä: -Siis kun pitää sitä keramiikanpalasta kädessään, joka on ollut siellä maassa 3-4000 vuotta niin rupeaa kyllä miettiin vähän aikaperspektiiviä.

Kaivauksissa on löydetty myös riistaeläinten luita ja hampaita. Palamattoman luuaineksen löytyminen kivikautiselta asuinpaikalta on Suomessa erittäin harvinaista. Eläinmuseoon on oltu yhteydessä vasta vain puhelimitse ja keskustelussa on tullut ilmi arvelu, että hampaat olisivat kuuluneet esimerkiksi pyöriäiselle tai jollekin muulle nisäkkäälle. Tämä löytö antaa toivoa siitä, että kun näitä kaivauksia ensi kesänä jatketaan, löydettäisiin myös kivikautisten ihmisten luita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.