Espoossa on etsitty syytä kovalle pamaukselle, joka tärisytti ikkunoita ja pelästytti lapsia – Seismologian instituutti on lähes varma äänen aiheuttajasta: "Ei tarvitse huolestua"

Eri puolilla Espoota kuultiin eilen mystinen kova pamaus, jonka aiheuttajasta ei löytynyt mitää tietoa. MTV Uutiset selvitti asiaa ja löysi kuin löysikin vastauksen espoolaisten mieliä askarruttaneeseen kysymykseen. Seismologian instituutin mukaan eri puolilla Espoota kuuluneessa kovassa pamauksessa oli nimittäin kyse louhosräjähdyksestä.

Uutisoimme eilen siitä, kuinka espoolaiset kummastuivat eri puolilla kaupunkia kuuluneesta kovasta pamauksesta kello 16 aikaan eilen iltapäivällä.

Kovaa ääntä ihmeteltiin Puskaradio Espoo -ryhmässä muun muassa Pohjois-Tapiolassa, Kauklahdessa, Friisilässä, Bembölessä sekä Kurttilassa. Samaan aikaan ilmassa oli ihmisten mukaan ollut aistittavissa vahvaa ruudin hajua.

"Matala ja kova ääni. Jyrähti niin, että lasit tärisivät."

"Matala ja kova ääni"

MTV Uutisten haastattelema gumböleläismies kertoi äänen kuulostaneen siltä kuin koko talven lumet olisivat tippuneet katolta alas.

– Matala ja kova ääni. Jyrähti niin, että lasit tärisivät. Oma poika ja naapurin lapset juoksivat pienessä paniikissa sisälle, Veli Markko kommentoi.

MTV Uutiset kyseli asiaa myös muun muassa Länsi-Uudenmaan poliisista, tilannekeskuksesta, pelastuslaitokselta sekä ilmavoimilta. Yhdelläkään näistä tahoista ei ollut minkäänlaista lisätietoa tapauksesta.

Räjähdys näkyi seismisillä asemilla Porvooseen asti

Soittokierroksen aikana annettujen vihjeiden perustella soitimme myös seismologian instituuttiin, jossa oli pantu merkille 0,4 magnitudin järistys.

Instituutin tutkimusteknikko Tuija Luhdan mukaan Espoon tapauksessa on ollut kyseessä tavallinen louhosräjähdys.

"Ääniaalto on voinut kuulua aika kauas."

– Räjäytys on tapahtunut Espoon ja Kirkkonummen rajamaastossa. Louhosräjähdyksissä suuri osa energiasta menee maahan, mutta tässä on joko tietoisesti tai tiedottomasti käynyt niin, että osa siitä energiasta on karannut ilmaan.

– Silloin siitä tulee nimenomaan sellainen voimakas ääniaalto, josta tulee kova paukahdus, Luhta kertoo MTV Uutisille.

Luhdan mukaan räjähdys on näkynyt heidän seismisillä asemilla aina Porvoossa asti.

"Ei tarvitse huolestua"

Tällaisessa tapauksessa on Luhdan mukaan ihan luonnollista, että ikkunat saattavat paukahdella ja ruudin haju tuoksua.

– Räjäytysaineita kun käsitellään, lähiseuduille voi kantautua jonkunlaista ruudin hajua. Ääniaalto on voinut kuulua aika kauas. Meille tulleet havainnot ovat kaikki sieltä Espoon länsiosista tai Kirkkonummen puolelta ja ne sopivat hyvin tähän.

Vaikka pamaus on ollutkin voimakas, Luhdan mukaan asiasta ei tarvitse olla millään tavalla huolissaan.

– Tämä tapahtui kaupungin keskellä, niin tottakai ihmiset huomaavat. Nämä ovat kuitenkin ihan räjäytyslupien mukaista toimintaa, ei tarvitse huolestua.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja