Espoolaisten vapaaehtoisten Operaatio Toivo hakee sotaa pakenevia perheitä Suomeen – jo yli 25 000 suomalaista tarjoutunut apuun

Espoosta lähdetään kolmella tila-autolla Puolan rajalle hakemaan perheitä turvaan Suomeen 4:00
Näin valmistelut avustusmatkaa varten ovat sujuneet Espoossa.

Operaatio Toivo -nimiseen Facebook-ryhmään on liittynyt runsaasti jäseniä ensimmäisen vuorokauden aikana.

Joukko tavallisia espoolaisia on lähdössä avustusmatkalle, jonka tarkoituksena on hakea ukrainalaisia sotaa pakenevia perheitä turvaan Puolan rajalta Suomeen.

Samalla avustusryhmä vie mukanaan erilaisia rajalla tarvittavia tarvikkeita Varsovaan.

Avustusta varten perustettiin eilen Operaatio Toivo -niminen Facebook-ryhmä. Maanantai-iltapäivään mennessä ryhmään oli liittynyt jo yli 25 000 jäsentä.

– Toive oli, että muutama sata ehkä lähtisi auttamaan meitä tässä projektissa. Nyt mukana on yli 20 000 ja tajuttiin, että meidän täytyy ruveta koordinoimaan ihan eri tavalla tätä halua auttaa, espoolainen vapaaehtoinen Säde Westerlund kertoo.

Operaatio Toivo sai maanantaina myös rahankeräysluvan. Lahjoitukset käytetään kokonaisuudessaan Ukrainan kriisiapuun.

– Matkan varrella on tullut hyvin selväksi se, että me suomalaiset haluamme olla ennaltaehkäisemässä kaikenlaista ihmisten turvattomuutta ja väärinkäyttöä. Halutaan antaa se tarvittava turva, jonka he ansaitsevat.

YK:n mukaan Ukrainasta on paennut jo yli 500 000 ihmistä sodan jaloista.

– Tällä hetkellä sieltä tulee rajan yli ihmisiä hyvin ahdistuneesta tunnelmasta, aika lailla shokkitila päällä. Siellä on paljon naisia ja lapsia, jotka ovat kolmekin päivää odottaneet pääsyä rajan yli.

Westerlundin mukaan monilla on mukanaan vain vähän tavaraa. Myös tietoa tulevasta on rajallisesti.

– Heillä ei ole välttämättä kauheasti tietoisuutta minne ovat menossa. Aika sekavat tunnelmat siellä on. 

Puolan rajalle suuntautuvalle avustusmatkalle lähdetään Espoosta kolmella tila-autolla. Westerlundin mukaan Suomesta liikkeelle lähtevä ryhmä keskustelee keskiviikkona Varsovassa paikallisen seurakunnan johdon ja varsovalaisten viranomaisten kanssa. Apu halutaan toteuttaa koordinoidusti ja hallitusti.

– Tarkoituksena on saada sieltä akuutissa tilanteessa olevia ihmisiä, jotka ovat pyytäneet pääsyä Suomeen. Pitää myös muistaa se, että siellä on ihmisiä, jotka eivät halua lähteä kovin kauas kodeistaan.

Lue ajankohtaiset tiedot Ukrainan sodasta tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat