Ukrainaan matkustava Tommi Ojala kertoo, miten avunanto on muuttunut kevään jälkeen: "Syytä toimia kuin paikalliset, käy huonosti, jos leikkii sankaria"

7:26
Näin Ojala kertoo avustusreissuistaan Ukrainaan – yksi kohtaaminen jäi erityisesti mieleen

Big Brother -ohjelman entinen tekninen tuottaja Tommi Ojala on vastikään lähtenyt pakettiautolla kohti Ukrainaa. Autoon on pakattu muun muassa tarpeellisia talvivarusteita.

Ojala kertoo talven tulon vaikuttavan avuntarpeeseen Ukrainassa ratkaisevasti.

– Ihmiset nukkuvat kotonaan makuupusseissa. Kylmähän siellä on. Talvivaatteet ja kaikki peitteet ovat tärkeitä.

Ojala on pakannut pakettiautoonsa talvivarusteiden lisäksi muita välineitä, joista voi olla yllättävän paljon hyötyä.

– Se tuntuu tyhmältä, että miksi sinne viedään saha. Mutta siinä kohtaa, kun ollaan jossain Itä-Ukrainassa ja siellä on puita kaatunut talojen päälle pommitusten takia, niin tämä saattaa olla aika tarpeellinen, Ojala sanoo.

Ojala kävi ensimmäisen kerran Ukrainassa maaliskuussa. Tuolloin avunanto keskittyi pakolaisten auttamiseen.

– Silloin oli tärkeintä kuljettaa pakolaisia turvaan sieltä rajalta tai Ukrainasta sisältä, olkoon sitten Suomeen tai juna-asemille, mihin he olivatkaan matkalla.

– Nyt avustus on enemmän sairaalatarvikkeita ja ruokaa pääosin. Maaliskuussa ei tiedetty mitä sinne vietäisiin. Toivottiin, että tätä siellä halutaan. Tuli myös paljon sellaista, mitä siellä ei välttämättä tarvittukaan, Ojala lisää.

Ojala korostaa, että Ukrainassa ei ole syytä lähteä sooloilemaan. Ilmahälytyksen osuessa on syytä mennä suojaan ja muutenkin toimia kuten paikalliset. Vaippapaketin voi lähettää Ukrainan itäisempiin osiin vaikka postilla sen sijaan, että lähtee ajamaan seuduille, jossa taisteluita yhä käydään.

– Käy huonosti, jos leikkii sankaria.

Ojalan mukana Suomeen palaa miehen mukaan äiti kolmen lapsen kanssa sekä kaksi muuta henkilöä. Seurue jättää ukrainalaiset Punaisen Ristin ja maahanmuuttoviranomaisten huomaan satamassa, ellei heitä vastassa ole muita omaisia Suomessa. Osa Ukrainasta pois autetuista pakolaisista on jäänyt matkan varrella Ojalan kyydissä myös Saksaan tai Baltian maihin.

Katso ylläolevalta videolta, miten suomalaisten halu auttaa on muuttunut ja mikä erityinen tilanne Ukrainasta on jäänyt Tommi Ojalan mieleen.

Juttua korjattu 5.12.2022 klo 16.14: Otsikossa kerrottiin aikaisemmin Ojalan matkustavan Ukrainaan toista kertaa, mutta hän on matkustanut sinne useamman kerran.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja