Mainos

Espanjassa mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätys – meteorologin mukaan Välimeren polttava helle on vasta esimakua tulevasta

Espanjassa mitattiin eilen maan kaikkien aikojen lämpöennätys. Córdoban maakunnassa sijaitsevassa Montorossa lämpötila kohosi iltapäivällä 47,3 asteeseen. Edellinen ennätys oli 47,2 astetta.

Maassa on ollut tänä kesänä polttavan kuumia helteitä, ja lämpötilat ovat kohonneet laajalti sisämaassa viime päivinä yli 40 asteen lukemiin.

– Tämä on esimakua siitä, mihin Välimeren kesät ovat menossa. Ne kuivuvat entisestään ja kuumenevat, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Mäntykannaksen mukaan trendi tarkoittaa, että todennäköisesti jatkossa uusia ennätyksiä rikotaan Välimeren maissa säännöllisesti.


Tukalaa lomasäätä

Meteorologin mukaan Espanjan pahimmat helteet ovat helpottamassa, mutta lomailijan kannalta Etelä-Eurooppaan on tiedossa helteitä ainakin koko heinäkuun ajaksi.

– Välillä helle saattaa käydä ihan sietämättömäksi.

Mäntykannas kertoo, että tällä hetkellä suihkuvirtaus jakaa Euroopan säätyypin etelän kuumaan ja kuivaan sekä pohjoisen viileämpään ja epävakaiseen. Tämän kesän tyyppiset ilmiöt voivat hänen mukaansa toistua jatkossa yhä useammin.

– Trendi voi olla, että jatkossa suihkuvirtaus jämähtää paikoilleen useaksi kuukaudeksi. Suomen ilmastossa on totuttu, että säätyyppi vaihtelee nopeasti, mutta voi olla että joudumme totuttelemaan, että samanlainen säätyyppi jatkuukin meillä kuukausitolkulla.

Meteorologin mukaan se, millainen säätyyppi kohdalleen osuu, on tuurista kiinni. Mäntykankaan mukaan aivan yhtä hyvin Suomen ja pohjoisen Euroopan ylle olisi voinut jämähtää esimerkiksi viikkojen mittainen hellejakso.

Tämän kesän osalta Mäntykannas kertoo, että toivoa paremmasta on vielä. Hänen mukaansa lämpötilat lähestyvät nyt pitkäaikaisempia keskiarvoja.

– Tilastojen valossa kesä ei ole vielä edes oikein puolivälissä. Tilastollisesti lämpimimmät viikot ovat heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Kaikki voi vielä muuttua ja elokuussakin kesä on näyttänyt kyntensä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja