Espanjalainen Big Brother -kilpailija pakotettiin katsomaan itseensä kohdistunut seksirikos videolta vastustelusta huolimatta: "Ole kiltti ja lopeta tämä, Isoveli"

Espanjassa tosi-tv-kilpailijoiden hyvinvointi ja seksirikoslainsäädäntö on jälleen noussut puheenaiheeksi, kun paikallisen Big Brother -ohjelman nauhoista vuosi julkisuuteen kyseenalainen kohtaus, josta on aloitettu rikostutkinta. 

Sosiaaliseen mediaan levisi hiljattain video, jolla näkyy poikkeuksellinen kohtaus Espanjassa kaksi vuotta sitten kuvatusta Big Brother -formaatin ohjelmasta "El Hermanosta".

Kohtaus on kuvattu formaattiin kuuluvassa päiväkirjahuoneessa, jossa Big Brother -talon asukkaat voivat keskustella heitä määräävään ”Isoveljen” kanssa ja puhua kanssakilpailijoiden kuulematta.

Vuonna 2017 talossa ollut 24-vuotias naiskilpailija Carlota Prado kutsuttiin päiväkirjahuoneeseen ja hänelle näytettiin edelliseltä illalta nauhoitus, jossa näkyy kuinka toinen kanssakilpailija on hänen kanssaan yhdynnässä sen jälkeen, kun hän on itse nukahtanut alkoholinhuuruisen illan päätteeksi.

BBC:n mukaan heille oli aiemmin kehkeytynyt romanttinen suhde talossa, mutta nainen on ennen tajunnan menettämistä vastustellut miehen lähentely-yrityksiä useita kertoja, myös muiden asukkaiden kuullen.

Prado oli juonut runsaasti alkoholia, mutta mies hillitymmin. 

Nainen pyytää videon pysäyttämistä

Prado silminnähden järkyttyy näkemästään nauhoituksesta ja hätääntyy, alkaa itkeä ja haukkoa henkeään. Hän peittää kasvonsa käsillään ja itkuisena hän pyytää useasti ”Isoveljeä” lopettamaan nauhan näyttämisen ja ääninauhan soittamisen.

Hän pyytää useaan kertaan lupaa poistua huoneesta, ja haluaa puhua muilla asukkaille tai miehelle itselleen. Hän myös pyytää saada nähdä lääkintätiimiä, koska hänen sydämensä ”hakkaa kuin hullu”.

– Ole kiltti ja lopeta tämä, Isoveli, ole kiltti, Prado anelee videolla.

Kuvan ulkopuolella oleva tuotannon jäsen kuitenkin sanoo hänelle, ettei hän saa poistua tai puhua muille kilpailijoille näkemistään asioista. Kamerat kuvaavat naisen hätääntyneen reaktion ja itkuiset pyynnöt kuin ne olisivat mitä tahansa materiaalia, jota huoneessa nauhoitetaan.

Mies sanoi aamulla pitäneensä naisesta huolta

Pradon reaktiota ei näytetty televisiossa, mutta nyt julkisuuteen vuotanut video on aiheuttanut kohun Espanjassa.

BBC:n mukaan tuotantoyhtiö antoi miehen jäädä taloon yöksi, jolloin epäilty rikos tapahtui, sekä seuraavaksi aamuksi, jolloin he söivät yhdessä aamiaista asiasta tietämättömän Pradon kanssa.

Aamiaispöydässä mies kertoi Pradolle lohduttaneensa häntä illalla, koska tämä oli juonut liikaa.

The New York Timesin mukaan tuotantoyhtiö poisti miehen joitain tunteja myöhemmin talosta vedoten julkisuudessa "hyväksymättömään käytökseen", mutta ei kertonut enempää yksityiskohtia. Tuotanto myös ilmoitti miehestä poliisille.

Prado sai tietää asiasta vasta päiväkirjahuoneessa miehen lähdön jälkeen. 

– He antoivat hänen jäädä viereeni useiksi tunneiksi, vaikka heillä olisi ollut riittävät todisteet hänen poistamiseensa talosta välittömästi, Prado sanoi El Confidencial -lehden haastattelussa.

– En ymmärrä miten ohjelma salli tämän, Prado sanoo. 

Ei ennakkovaroitusta

Naisen mukaan hän ei saanut minkäänlaista ennakkovaroitusta näkemästään materiaalista, ja olisi kieltäytynyt sen katsomisesta, jos olisi saanut valita.

Videon katselun jälkeen Prado vietiin tuotantoyhtiön toimesta hotelliin ja hän pääsi keskustelemaan psykologin kanssa. Viiden päivän jälkeen hän päätti palata Big Brother-taloon.

Prado päätti tuolloin olla nostamatta syytettä miestä vastaan, mutta videon vuodettua julkisuuteen yleinen syyttäjä on kertonut tutkivansa tapausta rikostutkintana. Nyt asian tultua julkisuuteen Prado sanonut kokevansa, että häntä kohdeltiin aikanaan väärin ja nöyryyttävästi. 

Yhtiön vastaus yllytti yleisön raivoa

Videon vuodettua julkisuuteen tuotantoyhtiö on esittänyt julkisen anteeksipyynnön naiselle. Yhtiö on myöntänyt virheitä tapahtuneen, mutta myös puolustautunut sillä, ettei ollut varma eteneekö tilanne ilman naisen tahtoa, sillä heillä oli romanttinen suhde talossa. Tuotanto oli kuitenkin puuttunut asiaan kuuluttamalla talossa ”turvasanan”, jonka jälkeen mies lopetti.

Tuotantoyhtiön vastaus ei kuitenkaan hillinnyt yleisön raivoa, joka on jo saanut useat sponsorit vetämään rahansa pois ohjelmasta, vaan pikemminkin yllytti sitä. Tuotantoa on kritisoitu siitä, etteivät he puuttuneet tilanteeseen asianmukaisella vakavuudella ja traumatisoivat Pradoa näyttämällä videota hänelle vastoin tahtoa.

Kohu on yhdistynyt Espanjassa seksuaalirikoksista käytyyn keskusteluun: maan seksirikoslainsäädäntöä on kritisoitu riittämättömänä, sillä raiskaustuomioon vaaditaan todiste väkivallasta tai uhrin voimakkaasta vastustelusta.

Esimerkiksi yhdyntä humalan vuoksi tajunsa menettäneen henkilön kanssa ei ole oikeudessa mennyt läpi raiskauksena, jos tekijä ei ole käyttänyt muuta väkivaltaa. Lakien on kritistoitu edistävän vähättelevää asennetta seksuaalista väkivaltaa kohtaan.

Espanjaa on järkyttänyt tapaus, jossa viiden miehen tuomiot alaikäisen joukkoraiskauksesta vuonna 2016 alennettiin tuomioiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sillä tapauksessa ei oikeuden mukaan käytetty väkivaltaa. Korkein oikeus kovensi tuomiota tänä syksynä suuren kritiikkivyöryn jälkeen.

Suomessa samankaltainen lainsäädäntö

Myös Suomessa on ajettu lainsäädäntöön muutoksia Suostumus2018-kansalaisaloitteella. Aloite keräsi tarvittavat allekirjoitukset, ja eduskunta on käsitellyt asiaa tämän syksyn aikana.

Suomessakin teko lasketaan raiskaukseksi rikoslaissa silloin, kun oikeudessa voidaan todistaa tekijän käyttäneen väkivaltaa tai uhanneen sillä uhria. Tämän vuoksi esimerkiksi yhdyntä nukkuvan kanssa voidaan lukea seksuaaliseksi hyväksikäytöksi raiskauksen sijaan.

Asian käsittely päätettiin keskeyttää lakivaliokuntakäsittelyssä viime keskiviikkona 4. joulukuuta, koska seksuaalirikoksia käsittelevään lainkohtaan suunnitellaan uudistusta. Asian käsittelyä jatketaan samassa yhteydessä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja