Mainos

Espanja kiristää otettaan luvattomasti vuokrattuja loma-asuntoja vastaan

Espanjaan saapuvien turistien määrä kasvaa. Viranomaisilla on huoli siitä, asuvatko netissä majoituksensa hankkineet matkailijat luvattomissa asunnoissa.

Barcelonassa kävi viime vuonna lähes yhdeksän miljoonaa turistia. Nytkin vanhakaupunki Ciutat Vella kuhisee matkailijoita. Yrittäjät tykkäävät, kuten myös asuntoja lomalaisille vuokraavat.

Viranomaiset eivät ole yhtä innoissaan. He uskovat, että Airbnb'n tapaisten sivustojen kautta vuokrataan myös luvattomia asuntoja, mikä lisää harmaata tai laitonta taloutta. 

Barcelonan kaupunki päätti kiristää loma-asuntojen vuokraamisen valvontaa ja tarkastuksia viime kuussa. Se myös vetosi paikallisiin asukkaisiin luvatta toimivien vuokra-asuntojen paljastamiseksi.

Lupa ja vakuutus oltava

Loma-asumiseen tarkoitetulle huoneistolle tai talolle on haettava kaupungilta lupa, ja vakuutusten on oltava kunnossa. Kolmattasataa huoneistoa on jo asetettu vuokrakieltoon. 

Luvatta vuokraus on tuottoisaa, jos on uskominen Gala Pinia, Ciutat Vellassa asuvaa edustajaa Barcelonan kaupunginhallituksessa. 

Omistamiaan asuntoja laittomasti vuokraavat ihmiset mieluummin maksavat sakot kuin tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa, hän sanoo El País -lehdessä.

Jättisakot uhkaavat 

Barcelonan kaupunki aikoo mätkäistä loma-asuntovuokrasivustoille 600 000 euron sakkoja, jos nämä yhä ottavat sivustoilleen asuntoja, joiden tiedoissa ei kerrota, onko niillä luvat kunnossa.

Perinteiset hotellit ja hotelliketjut ovat mielissään päätoksestä. Airbnb-sivusto sen sijaan pitää päätöstä vanhanaikaisena. Sivusto myös puolustaa välitystoimintaansa vedoten siihen, että keskiluokka ansaitsee vuokratoiminnallaan lisätuloja.

Säännöt vaihtelevat eri puolilla maata

Viranomaisnäkökulmasta ongelma ei ole vain Barcelonassa. Luvatta vuokraamisen valvontaa kuitenkin vaikeuttavat Espanjan maakunnissa ja itsehallintoalueilla vallitsevat toisistaan eriävät lait.

Kun Kataloniassa on haettava lupa kaupungilta, asunnon on täytettävä asumiselle asetetut vaatimukset ja vakuutuksen pitää olla kunnossa, Madridissa vuokraajan on vietettävä asunnossa vähintään viisi yötä.

Kanariansaarilla voi vuokrata asunnon tai talon vain, jos se on turistialueen ulkopuolella. Baleaareilla ei saa vuokrata huoneistoa mutta talon saa, ja Andalusiassa voi laittaa vuokralle millaisen asuinkohteen tahansa, kunhan omistaja asuu siinä, kertoo El País -lehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.