Esitys työperäisen maahanmuuton nopeuttamisesta eduskuntaan

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä ulkomaalaislain muutoksista. Esitykseen kuuluu uudentyyppinen D-viisumi, jolla tähdätään työperäisen maahanmuuton nopeuttamiseen ja helpottamiseen.

Viisumi sallisi oleskelun maassa vuoden ajaksi. Ensimmäisessä vaiheessa uutta viisumia esitetään erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen.

– Suomi tarvitsee lisää monenlaisia osaajia, jotta yhteiskuntamme rattaat pysyvät liikkeessä. Maahanmuuttohallinnon on vastattava tähän tarpeeseen sujuvilla palveluilla. Muissa Schengen-maissa kansallinen D-viisumi on jo käytössä vaihteleville kohderyhmille, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo.

Ehdotettu D-viisumi tukee ulkoministeriön mukaan työperäisen maahanmuuton pikakaistan 14 vuorokauden palvelulupauksen toteutumista. Viisumin saaneet voisivat matkustaa Suomeen heti oleskeluluvan myöntämisen jälkeen ilman, että heidän tarvitsee odottaa oleskelulupakorttia ulkomailla.

7:54
Hallituksen tavoite on kaksinkertaistaa työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto – yrittäjä Peter Vesterbackan mukaan se ei riitä

–  Esitys on tärkeä, koska se helpottaa omalta osaltaan työperäistä maahanmuuttoa. Samalla luodaan myös pohja, jolla kansallinen D-viisumi voidaan tarvittavien selvitysten jälkeen laajentaa myös tutkijoihin ja opiskelijoihin, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Lain on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2022. Esitys liittyy budjettiriihessä syyskuussa 2020 tehtyyn kirjaukseen, jonka mukaan on selvitettävä, miten erityisasiantuntijoille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen voidaan luoda nopean oleskeluluvan reitti eli niin sanottu pikakaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja