Esitys torjunta-aineiden käytön vähentämisestä kaatui EU-parlamentissa – yhdistetty syöpien yleistymiseen ja pölyttäjäkatoon

Tiloja kaatuu huolestuttavaa vauhtia – se voi muuttaa Suomen maatalouden: ”Onko tervettä ajatella, että oltaisiin ulkomaisen ruoantuotannon varassa?” 2:39
Katso myös: Tiloja kaatuu huolestuttavaa vauhtia – se voi muuttaa Suomen maatalouden: ”Onko tervettä ajatella, että oltaisiin ulkomaisen ruoantuotannon varassa?”

EU-parlamentti on äänestänyt nurin komission ehdotuksen kaikkein vaarallisimpien torjunta-aineiden käytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Esitys kaatui äänin 299–207.

Parlamentille ei myöskään kelvannut se, että esitys olisi palautettu valmisteluun, mikä tarkoittaa, ettei asia etene tällä parlamentin toimikaudella.

Esitys kaatui ennen muuta keskustaoikeiston ja laitaoikeiston vastustukseen. Niiden mukaan torjunta-aineiden käytön vähentäminen olisi heikentänyt eurooppalaisen maatalouden tuottavuutta ja kilpailukykyä.

EU-asioita seuraavan Politico-nettilehden mukaan lopulta myös vihreät ja vasemmistopuolueet äänestivät lopullista esitystä vastaan, koska katsoivat oikeistopuolueiden vesittäneen sen.

Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö maataloudessa on yhdistetty esimerkiksi syöpien ja Parkinsonin taudin yleistymiseen sekä pölyttäjäkatoon.

EU-komissio ehdottaa kattavaa seurantaa metsien selviytymiskyvyn parantamiseksi

EU-komissio julkaisi tänään keskiviikkona myös esityksensä kattavasta metsien seurannasta, jolla sen mukaan on tarkoitus parantaa Euroopan metsien selviytymiskykyä.

Komissio kertoo, että ehdotetulla säädöksellä on tarkoitus saada aikaan kattava metsiä koskeva tietopohja.

Paremman seurannan avulla voisi komission mukaan toteuttaa toimia, joilla vahvistetaan metsien kykyä kestää tuholaisista, kuivuudesta ja maastopaloista aiheutuvia uhkia. Lisäksi mahdollistettaisiin uudet liiketoimintamallit, kuten hiiliviljely, ja tuettaisiin hyväksytyn EU-lainsäädännön noudattamista.

Komissio kertoo, että ehdotuksella ei oteta käyttöön uusia, sellaisenaan sovellettavia hallinnollisia vaatimuksia yrityksille, metsänomistajille ja metsänhoitajille.

– Järjestelmän avulla on mahdollista kerätä ja vaihtaa ajantasaista ja vertailukelpoista metsätietoa, joka saadaan satelliitteihin perustuvan maanhavainnointiteknologian ja maanpäällisten mittausten yhdistelmällä, komissio kuvaa tiedotteessa.

MTK ja Metsäteollisuus kriittisinä

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK torjuu komission ehdotuksen. MTK:n mukaan esitys loisi todellisuudessa komissiolle metsien ja metsätalouden valvontajärjestelmän.

– Arvokkaan yksityismaiden metsädatan avaaminen ei ole millään tapaa perusteltua, sanoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola tiedotteessa.

MTK:n mielestä komission tulisi hyödyntää jo olemassa olevia tietoja, eikä esittää päällekkäistä ja raskasta sääntelyä.

Myös Metsäteollisuus arvioi, että komission ehdotus menee liian pitkälle. Sen mukaan monitorointia ei pidä kohdentaa liian yksityiskohtaiselle tasolle. Metsäteollisuuden mielestä jatkovalmistelussa on varmistettava kansallisten tiedonkeruujärjestelmien rooli.

– Metsien sopeutumiskyvyn edistäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta niihin liittyvät toimet tulee aina päättää kansallisella tasolla ja kansalliset olosuhteet huomioiden, sanoo Metsäteollisuus ry:n kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat