Mainos

Esittelyssä mies luontokameroiden takana – katso myös upeat videot Viron eläimistä

Seurasitko suorasta verkkolähetyksestä, kuinka merikotkien pesää riepotteli tuuli tai kuinka sääksenpojat selvisivät myrskystä?

Kymmenettuhannet ihmiset ympäri maailmaa katselevat päivittäin virolaisten lintujen elämää Looduskalender-verkkosivuston nettikameroiden välityksellä.

Sivuston perustaja Gennadi Skromnov kutsuu kokonaisuutta sosiaalipsykologiseksi projektiksi.

– On suuri asia, että on mahdollisuus seurata, mitä luonnossa tapahtuu. Samalla ihminen voi heijastaa omia kokemuksiaan, keskustella muiden kanssa ja näin kehittää itseään.

Skromnov välttelee julkisuutta ja antaa haastatteluja harvoin. Hänellä ei ole tarvetta nostaa itseään esiin.

Skromnov julkaisi aluksi sivustollaan kuvia ja kertomuksia luonnosta. Ensimmäisen verkkolähetys kuvasi näkymää Skromnovin ystävän, luontokuvaaja Arne Adersin ikkunasta, josta pystyi seuraamaan lintujen puuhia. Ensimmäisen pesäkamera asennettiin mustahaikaran pesän vierelle.

Tällä hetkellä kameroista yhdeksän on päällä. Kun pöllö sai hiljattain poikueensa ulos pesästä, aloitettiin lähetys kahdesta talitiaispöntöstä. Viime vuoden uutuus oli merikotkakamera Länsi-Virossa, jossa silloin ensi kertaa vanhemmiksi tulleet Anna ja Uku kasvattivat kolmea poikastaan. 

Juuri nyt Looduskalenderissa voi ihastella merikotkaa korkealla männynlatvassa. Ainankin artikkelin julkaisuhetkellä kotka oli vielä paikalla.

Sivustolla voi suorien lähetysten lisäksi katsella kiinnostavia tallenteita eläimistä. Allaolevassa videossa näkyy lintujen sijasta riistaeläimiä.

Tiukka ei mainoksille 

Skromnoville on tärkeää, että sivuston sisällöstä pystytään päättämään vapaasti. Sivustolla ei ole mainoksia. Skromnov myöntää, että ajoittain ylläpidon rahoittaminen on ollut pulmallista.

Hän sai sivustostaan kansallisen luonnonsuojelupalkinnon vuonna 2014. Hän on lähinnä kiusaantunut palkinnosta ja kertoo, kuinka kammottavaa oli istua meikattuna tv-studiossa puhumassa sivustosta.

Skromnov puhuisi mieluummin mökistään meren äärellä, jossa hän tekee sää- ja luontohavaintojaan. Hän unelmoi nettieläintarhasta, kokonaan uudesta sivustosta, jossa voisi seurata eläimiä monikamera- ja mobiiliteknologian avulla.

– Se ei olisi vain yksi askel eteenpäin, vaan kaksi. Jos en olisi eläkeläinen ja vähän raihnainen, pistäisin sen pystyyn heti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.