Valtterin häkellyttävät kuvat tanssivista karhunpennuista niittävät jälleen mainetta – kuvaaja muistelee ainutlaatuista hetkeä: "Pennut olivat kuin leikkiviä ihmislapsia hiekkalaatikolla"

0:36
Videolla kuvakooste karhunpentujen häkellyttävästä "tanssista". "Ne olivat kuin ihmislapsia", kuvaaja Valtteri Mulkahainen muistelee ikimuistoista kuvausreissua.

Kun sotkamolainen Valtteri Mulkahainen hiipi kameransa kanssa karhukuvauskojulle Suomussalmen Martinselkoselle kesällä 2013, hän ei osannut aavistaa kuinka ainutlaatuista materiaalia hän pääsisi pian tallentamaan.

Kuvat karhunpentujen "tanssista" levisivät kyseisenä kesänä maailmaanlaajuiseen suosioon, sillä niistä uutisoivat myös ulkomaiset tiedotusvälineet ja sosiaalisen median sivustot. Lisäksi Mulkahainen sai kuvista lukuisia ostotarjouksia esimerkiksi Facebookin kautta. Some-suosio oli valtavaa.

Muutamia päiviä sitten ja sosiaalisen median ilmiöistä raportoiva tekivät kuvista jutun. Niinpä tanssivat karhunpennut lähtivät uudelle maailmankiertuelle – kuten kuvaaja itse asian ilmaisee. 

– Kyllä, äimistyksekseni somesuosio on jälleen räjähtänyt. Saan Facebookissa ja Instragramissa tuntemattomilta ihmisiltä onnitteluviestejä, aina Japania ja Thaimaata myöten. Tietenkin olen hämmästynyt, mutta myönnän, että tämä tuntuu mukavalta, Mulkahainen kertoo MTV Uutisille.

"Kuin leikkiviä lapsia"

Luontokuvaaminen on Mulkahaiselle rakas harrastus, jonka hän aloitti noin 10 vuotta sitten. Päivätyökseen hän opettaa liikuntaa ja terveystietoa Sotkamon lukiossa.

Karhunpentujen piiritanssin kuvaushetki on edelleen eläväisesti Mulkahaisen muistissa.

Niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Mulkahainen kuvasi karhuja.

– Emo ja kolme pentua saapuivat kojulle. Oli kesäkuu. Pennut olivat todella villejä. Ne liikkuivat enemmän takajaloillaan, sen sijaan että kaikki neljä tassua olisivat olleet maassa. Pennut olivat kuin leikkiviä ihmislapsia hiekkalaatikolla, niin kovin ihmismäisiä, Mulkahainen muistelee.

Kollegan kauniit sanat

Kamera kävi, ja kuvaaja arveli kuvista tulevan varsin hauskannäköisiä. Vasta kotona otoksia tarkastellessaan hän ymmärsi, kuinka ainutlaatuisia ne todella olivat. 

– Olen monesti ajatellut, että vain kerran elämässä voi tulla tällainen täydellinen onnistuminen. Olen kuvannut monta kertaa emoja ja pentuja, mutta yleensä osa pennuista on aina maassa, kun osa on noussut pystyyn. Näissä kuvissa kaikki pennut olivat takajaloillaan samanaikaisesti. Tuuriakin siis tarvitaan, Mulkahainen sanoo.

– Eläköitynyt kollegani sanoi minulle kerran, ettei luonto anna kaikkien kuvata itseään. Ne sanat tuntuivat kovin lämpimiltä.

Mulkahainen on menestynyt myös valokuvauskilpailuissa karhuaiheisilla kuvillaan.

Vuonna 2018 hän voitti kaksi palkintoa kansainvälisessä Comedy Wildlife Photography Awardseissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.