Haluaisitko nähdä norpan, mutta et jaksa tuijottaa kiveä? Risto Viitanen kehitti botin laiskoille norppabongareille – tätä se tarkoittaa käytännössä

Haluaisitko nähdä norpan, mutta et jaksa tuijottaa kiveä? Risto Viitanen kehitti laiskoille norppabongareille botin – näin se toimii 4:27

Saimaannorppien edesottamuksia on voinut seurata toukokuun 1. päivästä lähtien Norppaliven kautta. Laiskoille norppabongareille on kuitenkin olemassa helpotus, kiitos innovatiivisen ohjelmistosuunnittelijan. 

Miten norppabotti tunnistaa norpan? Montako norppaa se on ehtinyt tähän asti bongaamaan? Katso yllä oleva video!

Erittäin uhanalaisten saimaannorppien liikkeitä on vaikeaa ennustaa. Jos pelkän kiven tuijottelu kiinnosta, avuksi on kehitetty botti, joka auttaa norpan bongaamisessa.

– Botti on ohjelma, joka tekee asioita meidän ihmisten puolesta ilman, että meidän ihmisten tarvitsee tehdä mitään. 

Näin botti toimii

Ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Risto Viitanen katseli suomalaisten rakastamaa Norppaliveä lähinnä sivusilmällä keväällä 2017. Noin vuotta myöhemmin päässä ollut idea kehittyi käytännön tasolle. 

– Tuli mieleen, että voisi tekoälyllä hoitaa sen, että norpat tunnistetaan helpommin. Yksi ilta sitten koodasin botin testatakseni, toimisiko idea käytännössä. Sitten laitoinkin Twitter-tilin pystyyn, joka sai nopeasti tuhat seuraajaa, Risto alustaa idean kehittymistä.

Vaikka botti on tavantallaajalle sanana vaikea ymmärtää, käytännön tasolla sen toiminta on hyvin yksinkertainen.

– Kyseessä on Twitter-botti, joka tunnistaa norpat Saimaalla. Tunnistuksen jälkeen siitä tulee Twitter-viesti, josta ihmiset saavat ilmoituksen, jos heillä on ilmoitukset puhelimessa päällä, Risto valaisee. 

Twitter-viestissä on kuva kivellä köllöttelevästä norpasta. Itse sitä suoraa lähetystä ei tule Twitterissä Norppalivebotin kautta, vaan lähetystä tulee seurata WWF:n sivuilta. 

Myös muut luontoaiheiset sovellukset työn alla

WWF kertoi vuonna 2017 selvittävänsä, voisiko kivelle köllöttelemään tulleita norppia tunnistaa paremmin. Tästä huolimatta botti on Riston itsensä kehittämä ja ideoima – hän ei liity itse Norppaliveen millään tavalla. 

– Suoria yhteyksiä WWF-järjestöön minulla ei ole. Olen kyllä ollut jonkun verran WWF:n kanssa yhteyksissä, mutta tämä on minun oma henkilökohtainen projekti. 

Risto on sittemmin istunut kahvikupposen ääreen WWF:n edustajan kanssa, ja on saanut positiivista palautetta kehittelemästään botista. He keskustelivat myös Riston toisesta botista, joka seurailee eläinten liikkeitä toisessa luontolivessä. 

– Minulla on tällaisia vapaa-ajan projekteja enemmänkin. Ideat tulevat vain jostain hetken mielenjohteesta. Olen jo pidempään ollut kiinnostunut tekoälyprojekteista, Risto kuvailee. 

Sen lisäksi, että innovatiivinen nuorimies kehittää norppalivebottiaan tarkemmaksi, hän on kehittämässä muita sovelluksia luontoihmisten iloksi. 

– Sivuprojekteja on paljon. Joku vuosi aloitin mobiilisovellusprojektin, joka tunnistaisi sieniä. Eli voisit mennä sienimetsälle puhelin kädessä ja se kertoo, mikä sieni on kyseessä, Risto paljastaa. 

Norppaliveä katsottu miljoonia kertoja

Suosittu Norppalive on WWF:n tuottama, suora lähetys Saimaalta. Norppaliven kamera on asennettu tänäkin vuonna samaan paikkaan kuin aiempinakin vuosina, sillä saimaannorpat ovat paikkauskollisia.

– Norppalive tarjoaa tänäkin vuonna huippuviihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään. Välillä kivellä on norppa, välillä ei. Välillä norppa rapsuttaa itseään, välillä ei. Hitaus, yksinkertaisuus, aitous ja sydämellinen huumori ovat Norppaliven viehätyksen ytimessä, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze kuvaili aiemmin tiedotteessa.

WWF:n mukaan neljänä viime keväänä Norppaliveä on katsottu yli seitsemän miljoonaa kertaa. Suorissa luontolähetyksissä voi tällä hetkellä seurata myös sääksien elämää.

Myös muut livelähetykset ovat kiinnostaneet katselijoita. WWF:n mukaan huhtikuussa Luontolivessä katseltiin kyiden paistattelua kevätauringossa.

Lue myös:

    Uusimmat