Erotettu puolustusministeri Reznikov oli lännessä tuttu hahmo – Pekka Toveri: Seuraajan valinta on näpäytys Venäjän suuntaan

Ukrainan presidentti Zelenskyi erottaa puolustusministerin 2:25
Ukrainan presidentti Zelenskyi erotti puolustusministeri Oleksii Reznikovin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti varhain tänään erottavansa puolustusministeri Oleksii Reznikovin tehtävistään. 

Ukrainan puolustusministeriö on ollut viime talvesta lähtien korruptiosyytösten kohteena. Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) sanoo MTV Uutisille, että Ukraina pyrkii säilyttämään päätöksellä luottamuksen läntisten asetoimittajien suuntaan.

Zelenskyin mukaan puolustusministeriö tarvitsee nyt "uudenlaisia lähestymistapoja ja uudenlaista vuorovaikutusta sekä armeijan että koko yhteiskunnan kanssa." Korruptio on suuri ongelma Ukrainassa kuten myös useassa muussa entisen neuvostotasavallassa.

 – Korruptio on hyvin herkkä asia Ukrainassa. Neuvostojärjestelmä oli läpeensä korruptoitunut, että sen vaikutukset tuntuvat yhä, Pekka Toveri sanoo.

Ministeri tuli tutuksi länsijohtajille

Reznikov ehti olla puolustusministerinä 550 päivän ajan. Hänet nimitettiin puolustusministeriksi kolmisen kuukautta ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Sodan sytyttyä hänellä oli keskeinen rooli länsiaseistuksen, muun muassa Leopard-panssareiden Patriot-ohjusten ja viimeksi F-16 -hävittäjien järjestämisessä Ukrainan armeijalle.

 – Reznikov on ollut hyvä puolustusministeri ja hyvä, aktiivinen esiintyjä länsimaiden suuntaan. Hän on tehnyt myös kotimaassaan paljon töitä Ukrainan puolustuskyvyn rakentamiseksi. Kokonaisuutena hänen palveluksestaan puolustusministerinä ei ole paljoa nokan koputtamista, Toveri sanoo.

Varusteiden hinta kolminkertaistui ilman syytä

Reznikovin kaudella Ukrainan puolustusministeriö on kuitenkin ollut korruptioepäilyjen kourissa. Epäilyt liittyvät asevoimien varustehankintoihin Turkista. Hankintojen hinta oli mediatietojen mukaan kolminkertaistunut alunperin ilmoitetusta ja erotus oli kadonnut jonnekin, luultavimmin yksityisiin taskuihin. 

Skandaalin keskellä tammikuussa apulaispuolustusministeri ja joukko johtavia viranhaltijoita joutui eroamaan. Reznikovia itseään ei epäillä mistään, mutta hän on kuitenkin myöntänyt puolustusministeriön epäonnistuneen korruptionvastaisessa työssä. Tämä saattaa olla erottamisen taustalla vaikuttava syy.

Uskon, että tämä päätös vahvistaa länsimaissa uskoa siihen, että annettua apua ei käytetä väärin. Pelkkä epäilyskin on tässä tapauksessa haastava, koska kysymys on uskottavuudesta länsimaisiin tuenantajiin. Länsimaissa ruvetaan katsomaan, että hetkinen, jos meidän apu menee yksityisiin taskuihin, niin eihän tämä ole hyväksyttävissä. Siinä tilanteessa on pakko reagoida ja siirtää ministeri syrjään. Presidentti Zelenskyi on yrittänyt aktiivisesti tähän korruptio-ongelmaan puuttua ja osin siinä onnistunutkin.

Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä luottamus länsimaiden suuntaan, vaan myös luottamus tavallisten ukrainalaisten silmissä.

Kun kansakunta kamppailee olemassaolostaan, ja kymmeniä tuhansia on kuollut rintamalla, niin kansalaisten toleranssi korruptiolle on paljon alhaisempi. Siitäkin syystä siihen pystytään aiempaa paremmin puuttumaan.

Asiasta tehtiin ministeriön sisäinen selvitys.

Korruptio suurimpia esteitä EU-jäsenyydelle

Korruptio on yksi tekijöistä, joka vielä ainakin lähitulevaisuudessa estänee Ukrainan pääsyn EU:n jäsenmaaksi.

 – Olin pari viikko sitten Ukrainassa ja parlamentin johto esitteli hyvin selkeästi sitä, että he tekevät kaiken, mitä EU vaatii, jotta Ukraina täyttäisi jäsenyyskriteerit. He kyllä myönsivät, että heillä on suuri korruptio-ongelma, mutta sitä vastaan taistellaan. Se taistelu tulee vain kestämään vuosia, sillä neuvostojärjestelmän perintö elää vielä niin vahvana.

Ukrainan länsirajalta Lvivstä kotoisin oleva 57-vuotias juristi Reznikov on ehtinyt vaikuttaa politiikassa reilun vuosikymmenen uran. Hän toimi aiemmin muun muassa Ukrainan apulaispääministerinä ja Kiovan apulaispormestarina. 

Juristinurallaan hän toimi tuolloisen presidenttiehdokkaan Viktor Juštšenkon juristina tämän pyrkiessä kumoamaan vuoden 2004 vilpillisten presidentinvaalien tuloksen – mikä onnistuikin, ja Juštšenko valittiin presidentiksi.

Ei vaikutuksia vastahyökkäykseen

Puolustusministerin vaihtumisella ei Toverin mukaan tule olemaan vaikutusta Ukrainan vastahyökkäyksen etenemiseen.

Puolustusministeri ei Ukrainassa päätä operaatioista tai ole mukana operatiivisessa suunnittelussa. Sotilaat laativat suunnitelmat ja hyväksyttävät ne presidentillä. En usko, että tällä on vaikutusta operaatioiden toteutukseen, Toveri sanoo.

Zelenskyi ehdottaa uudeksi puolustusministeriksi Rustem Umarovia. Umarov on krimintataaritaustainen entinen kansanedustaja ja nykyinen valtionomistuksia hallinnoivan rahaston johtaja.

 – Tämä on pikku näpäytys Venäjän suuntaan. Kun Venäjä ahdistelee ja heittää vankilaan tataariaktivisteja niin Ukrainassa tataari nostetaan merkittävään asemaan hallinnossa.

Sekä Reznikovin ero että Umarovin nimitys vaativat vielä Ukrainan parlamentin hyväksynnän.

Lue myös:

    Uusimmat