Eronnut brittisuurlähettiläs: Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ärsyttääkseen Obamaa

0:48

Britannian eronnut Yhdysvaltain-suurlähettiläs arvioi, että presidentti Donald Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta, koska sopimus liittyi niin vahvasti hänen edeltäjäänsä Barack Obamaan. Suurlähettilään näkemykset käyvät ilmi brittilehti Daily Mailille vuodetuista dokumenteista.

Suurlähettiläs Kim Darroch kirjoitti viime vuoden toukokuussa, että Trumpin hallinto ryhtyy "diplomaattiseen vandalismiin" ilmeisesti ideologisista ja henkilökohtaisista syistä.

Samassa kuussa Britannian silloinen suurlähettiläs Boris Johnson matkusti Washingtoniin maanittelemaan Trumpia, jotta tämä ei vetäisi maataan pois Iranin sopimuksesta.

Darroch myös kirjoitti, ettei Trumpin kabinetti ollut yksimielinen vetäytymispäätöksestä. Darroch muun muassa raportoi, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo teki pesäeroa vetäytymispäätökseen puhumalla jatkuvasti "presidentin päätöksestä".

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta toukokuussa 2018, minkä jälkeen maiden välit ovat kiristyneet merkittävästi.

Jatkoa aiemmin vuodetuille viesteille

Daily Mail julkaisi jo aiemmin luottamuksellisia diplomaattiviestejä, joissa Darroch haukkui Trumpia muun muassa taitamattomaksi ja epäpäteväksi. Britannian ulkoministeriö on vahvistanut CNN:lle viestien olevan aitoja.

Vuotojen jälkeen Darroch ilmoitti eroavansa tehtävästään. Alun perin suurlähettilään pestin oli tarkoitus päättyä vasta kuluvan vuoden lopussa.

Trump puolestaan totesi Twitterissä, ettei aio enää asioida Darrochin kanssa. Trump kutsui Darrochia "erittäin tyhmäksi kaveriksi" ja "mahtipontiseksi typerykseksi".

– En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, presidentti tviittasi.

Britannian hallitus ja Lontoon poliisi ovat aloittaneet tutkinnan viestivuodosta. Sunday Timesin tietojen mukaan maan turvallisuusviranomaiset ovat jo tunnistaneet valtion virkamiehen vuotojen lähteeksi. Lehden lähteiden mukaan kyseisellä virkamiehellä on ollut pääsy ulkoministeriön arkistoihin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja