Punainen Puolikuu ja YK täysin eri linjoilla Libyan tuhotulvan uhrimäärästä – "Olemme järkyttyneitä, että nimemme on sekaantunut näihin lukuihin"

Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää? 10:10
Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää?

Kansainväliset avustustoimet ovat päässeet vauhtiin Libyassa, jossa etsintä- ja pelastustoimet tulvauhrien löytämiseksi jatkuvat. Mudan peittämissä raunioissa uskotaan edelleen voivan olla eloonjääneitä viikko tulvimisen jälkeen.

Tulvien uhrimäärästä on liikkunut vaihtelevia tietoja. YK kertoi aiemmin tänään Punaiseen Puolikuuhun viitaten, että pelkästään Dernan kaupungissa tulvauhrien määrä voi olla jopa 11 300. Libyan Punainen Puolikuu kuitenkin kiistää uhriluvun olevan niin korkea.

– Olemme järkyttyneitä, että nimemme on sekaantunut näihin lukuihin, Libyan Punaisen Puolikuun edustaja Tawfik Shoukri kertoi AFP:lle.

– Tämä aiheuttaa vain hämmennystä ja ahdistusta kadonneiden perheille, hän jatkoi.

YK:n mukaan lisäksi yli 10 000 ihmistä on yhä kateissa kaupungissa.

– Humanitaarinen tilanne on erityisen synkkä Dernassa, YK totesi. Kaupungissa kärsitään esimerkiksi puhtaan juomaveden puutteesta.

Dernan ulkopuolella noin 170 ihmisen on arvioitu kuolleen itäisessä Libyassa tulvien vuoksi.

Todellista uhrimäärää ei tiedetä. Raunioihin jääneiden lisäksi ruumiita myös ajautui tulvavesien mukana mereen. Viimepäivinä rannalle ajautuneita ruumiita on löydetty Libyassa sadoittain.

Kansainvälinen Punainen Risti on varoittanut, että myös esimerkiksi räjähtämättömiä maamiinoja on saattanut tulvaveden mukana ajautua alueille, joilla niitä ei aiemmin ole ollut.

Avustuslähetyksiä alkanut saapua maahan

Kansainvälisiä avustuslähetyksiä alkoi saapua Libyaan eilen lauantaina. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Libyan itäiseen Bengasin kaupunkiin saapui lauantaina 29 tonnia terveydenhuoltotarvikkeita.

Viikko sitten sunnuntaina murtuneiden patojen aiheuttamat tulvat aiheuttivat suurta tuhoa Välimeren rannikolla sijaitsevassa Dernassa. Ainakin 30  000 ihmistä on menettänyt kaupungissa kotinsa.

Avustusjärjestöjen mukaan ihmisillä on pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta, suojasta ja perustarvikkeista. YK on varoittanut kasvavasta koleran, ripulin, nestehukan ja aliravitsemuksen riskistä.

Useiden eri maiden Libyaan lähettämä apu sisältää muun muassa vettä, ruokaa, telttoja, peittoja, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja ruumispusseja. Hallinnon jakautuminen on kuitenkin haitannut avun toimittamista perille.

Padoissa halkeamia vuosikymmenien ajan

Kahdessa myrskyn murtamassa padossa oli ollut halkeamia jo vuosikymmenien ajan, Libyan valtakunnansyyttäjä kertoi lauantaina. Murtuneet padot oli rakennettu 1970-luvulla.

Vuonna 2010 patoja korjaamaan alkanut turkkilaisyritys joutui keskeyttämään työnsä vain viiden kuukauden työskentelyn jälkeen, kun maassa alkoi Muammar Gaddafin valtakauden vuonna 2011 päättänyt vallankumous.

Tämän jälkeen korjaustoimille on määritelty vuosittain budjetti, mutta maan hallitukset eivät olleet viranomaislähteiden mukaan ottaneet patojen korjausta asialistoilleen.

Lue myös:

    Uusimmat