"Erittäin vaarallinen" hurrikaani Laura heikkeni trooppiseksi myrskyksi edetessään kohti sisämaata

Mies kuvasi kotiaan hurrikaanin keskellä: Katto oli rymähtänyt alas, sadevesi satoi suoraan lattialle ja ikkuna pasahti rikki aivan selän takana – katso mykistävä video! 0:50
Mies kuvasi kotiaan hurrikaanin keskellä: Katto oli romahtanut alas, sadevesi satoi suoraan lattialle ja ikkuna pasahti rikki aivan selän takana – katso mykistävä video!

Yhdysvalloissa hurrikaani Laura heikentyi torstaina ensin toisen ja sitten ensimmäisen kategorian hurrikaaniksi ja lopulta trooppiseksi myrskyksi edetessään kohti sisämaata, kertoi CNN.

Tuhoisien tulvien uhka Louisianassa ja Texasissa oli silti edelleen olemassa torstai-iltana Suomen aikaa. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC antoi aiemmin myrskyn lähestyessä Louisianaan varoituksen tuhoisista myrskyvuoksista, äärimmäisen voimakkaista tuulista ja hyökytulvista.

Tiettävästi ainakin kolme ihmistä kuoli myrskyn kourissa Louisianassa, osavaltion viranomaiset kertoivat. Kaikki kuolivat puiden kaaduttua heidän kotiensa päälle.
Louisianan Lake Charlesissa hurrikaani vahingoitti rakennuksia, muun muassa paikallista sairaalaa.

Hurrikaani aiheutti ilmeisesti myös palon kemikaalitehtaassa Westlakessa Lake Charlesin länsipuolella. Viranomaiset kehottivat lähistöllä asuvia ihmisiä pysymään kotona, sulkemaan ovet ja ikkunat sekä laittamaan ilmanvaihdon pois päältä.
CNN:n alueella olevat toimittajat kertoivat sankan savun tupruttavan laitokselta ilmaan.

Tuuli kovimmillaan lähes 70 metriä sekunnissa

Meksikonlahdella voimaa kerännyt hurrikaani saavutti Louisianan osavaltion rannikon varhain torstaiyönä paikallista aikaa.

NHC:n mukaan "erittäin vaarallinen" Laura oli rantautuessaan neloskategorian hurrikaani, eli Saffirin-Simpsonin viisiportaisella hurrikaaniasteikolla toiseksi voimakkain.

Tuulen keskinopeus oli kovimmillaan noin 67 metriä sekunnissa.

Laura rantautui Louisianassa lähelle Cameronin piirikuntaa, jossa paikalliset viranomaiset arvioivat, että vahinkoja päästään tulvien vuoksi todennäköisesti arvioimaan perjantaina tai lauantaina.

Viranomaiset arvioivat torstai-iltana, että myrskyvaurioiden korjaaminen voi viedä viikkoja tai jopa kuukausia.

Myrskyvuoksesta "ei voi selviytyä"

Kansallinen hurrikaanikeskus varoitti ennen myrskyn iskemistä, että Texasin ja Louisianan rannikkoalueita uhkaavasta myrskyvuoksesta "ei voi selviytyä".

NHC arvioi, että suuret ja tuhoisat aallot aiheuttavat katastrofaalista vahinkoa Texasissa sijaitsevan Sea Rim State Parkin ja Louisianan Intracoastal Cityn välisellä alueella. Keskuksen mainitsema rannikkoalue on yli 200 kilometrin levyinen.

Texasissa ja Louisianassa asukkaita evakuoitiin tulva-alueilta, ja toistakymmentätuhatta ihmistä Louisianassa ja Texasissa vietti yönsä hätämajoituksessa.

Louisianan kuvernööri John Bel Edwards varoitti keskiviikkona, että osia osavaltiosta joutuu hurrikaanin vuoksi veden alle.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti myrskyn reitillä olevia kuuntelemaan paikallisia viranomaisia.

Lue myös:

    Uusimmat