Hurrikaani Ian aiheuttanut valtavat tuhot Kuubassa ja Floridassa – "Tästä tulee myrsky, josta puhumme vuosien ajan"

Koko Kuuban sähköt katkaissut Ian lähestyy Floridaa – voimistui jo nelosluokan hirmumyrskyksi 2:46
Katso Pekka Poudan keskiviikkoillan kartat: Koko Kuuban sähköt katkaissut Ian lähestyy Floridaa – voimistui jo nelosluokan hirmumyrskyksi

Viime päivinä Kuubaa ja Yhdysvaltain itäistä rannikkoa moukaroinut Ian-hurrikaani on heikentynyt. Hirmumyrsky jätti kuitenkin jälkeensä valtavat tuhot. 

Yhdysvalloissa Floridaa riepotteleva hurrikaani Ian on heikentynyt neloskategorian hurrikaanista kolmostasolle, kertoo maan kansallinen hurrikaanikeskus NHC tuoreimmassa tiedotteessaan.

NHC ennustaa Ianin heikkenevän entisestään tulevan vuorokauden aikana, mutta se kuitenkin voi vielä olla voimakkuudeltaan hurrikaaniluokkaa siirtyessään tänään torstaina Floridan itäosiin ja huomenna perjantaina osavaltion koillisosiin sekä Georgiaan ja Etelä-Carolinaan.

Joitakin tunteja sitten hurrikaanikeskuksen mukaan Ianin tuulet puhaltavat 67 metriä sekunnissa. Voimakkaat tuulet toivat mukanaan rankkasateita.

Ian jää voimakkuudeltaan vain hitusen vaille viitoskategorian. Vitosluokka on Saffir-Simpsonin asteikon voimakkain hurrikaani, ja se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa.

Hurrikaani aiheutti mittavia tuhoja

Ian on aiheuttanut Floridassa mittavia tulvia, ja NHC on varoittanut olosuhteiden olevan hengenvaaralliset.

Paikallisen ilmatieteen laitoksen NWS:n johtaja Ken Graham on kutsunut hurrikaania historialliseksi.

–  Tästä tulee myrsky, josta puhumme vuosien ajan, hän kuvaili.

Televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja. Esimerkiksi Fort Myersissa jotkin kaupunginosat muistuttavat järviä.

Lähes kaksi miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on tarkkailusivuston mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi.

Kuuba palautuu osumasta

Myös Kuubassa Ian vei mennessään sähköt, ja koko maa oli vahingoittuneen sähköverkon romahdettua noin 18 tunnin ajan ilman sähköä.

Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Keskiviikon aikana sähköjä saatiin palautettua monin paikoin, muun muassa osalle pääkaupunki Havannan asukkaista. Pahimmin myrskyssä kärsineillä alueilla läntisessä Kuubassa korjaukset jatkuvat.

Viranomaisten mukaan Ian romahdutti Havannassa viisi rakennusta ja vahingoitti useita kymmeniä.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.

"Totaalinen kaaos"– Sadattuhannet sunnuntaina ilman sähköä Kanadan rannikolla Fiona-myrskyn jäljiltä 1:56
"Totaalinen kaaos" – Sadattuhannet sunnuntaina ilman sähköä Kanadan rannikolla Fiona-myrskyn jäljiltä

Lue myös:

    Uusimmat