Erittäin harvinaisen sairauden luultiin kadonneen vuosikymmen sitten – teinipoika sairastui, perhe tyrmistyi diagnoosista

Teinipoika sairastui erittäin harvinaisen sairauteen – luultiin kadonneeksi 0:35

Iso-Britanniassa Walesissa 15-vuotias teinipoika on sairastunut erittäin harvinaiseen lehmänrokkoon, jota ei ole tavattu alueella yli vuosikymmeneen. Asiasta kertoo BBC. 

Poika oli ruokkinut perheen tilan vasikoita, jonka jälkeen hänen käsiinsä oli levinnyt rokkomaisia, kutiavia vesikelloja.

Walesin kansallisen terveyslaitoksen mukaan viimeksi lehmänrokkoa on havaittu alueella 10–15-vuotta sitten. Lehmänrokko oli yleinen sairaus 1700-luvulla, jolloin lehmiä lypsävät palvelijat saivat sen usein. Sairaus on lähes hävinnyt koneellisen maataloustuotannon myötä. Lehmiä lypsetään yhä harvemmin käsin.

Virus on nykyään erittäin havinainen sekä ihmisillä että eläimillä, eikä se tartu ihmisestä toiseen.

Rokko näkyi iholla useita viikkoja 

Pojan äiti ei halua kertoa nimeään julkisuuteen, mutta oli aluksi hyvin huolestunut poikansa sairaudesta.

– Emme aluksi tienneet lainkaan, mitä tapahtui ja hänen pohkeensa oli todella pahan näköinen. Näppylöistä valui nestettä pojan nilkoille ja ne kutittivat, pojan äiti kuvailee.

Pojalla on näppylöitä ympäri kehoa. Sairaalassa pojalla diagnosoitiin lehmänrokko.

Aluksi perhe oli tyrmistynyt diagnoosista. 

– Rokko kesti useita viikkoja ja vieläkin pojalla on merkkejä näpyistä ihollaan, äiti kertoo.

Poika diagnosoitiin jo kolme viikkoa sitten, mutta hänen tapauksensa tuli päivänvaloon lääkäreiden varoittaessa taudista Euroopan laajuisessa vuotuisessa lääkärien kongressissa.

Harvinaisista sairauksista on syytä ilmoittaa muille kollegoille, jotta tiedetään missä mennään.

– Lehmänrokko on helppo sekoittaa vesirokkoon, lääkäreitä edustava tiedottaja kertoo.

Iso-Britannian dermatologisen yhdistyksen mukaan löydös on mielenkiintoinen, mutta tautina lehmänrokko ei ole vaarallinen terveelle ihmiselle.

Lue myös:

    Uusimmat