Erittäin harvinainen ja voimakas hirmumyrsky etenee kohti Jemeniä ja Omania

Voimakas hirmumyrsky, trooppinen sykloni Chapala, on voimistunut Arabianmerelle. Myrsky kulkee kohti Jemeniä ja Omania viikonlopun ja maanantain aikana.

Chapala on voimistunut erittäin nopeasti ja sen ennustetaan voimistuvan pian viitosluokan eli voimakkaimman kategorian hurrikaania vastaavaksi. Tällaisissa hirmumyrskyissä tuulet puhaltavat jo yli 251 km/h eli ainakin noin 70 m/s.

Tämän hetken ennusteen mukaan myrsky saavuttaa Jemenin ja Omanin rannikot sunnuntain-maanantain tienoilla. Myrsky heikkenee ennen rantautumistaan. Rajujen tuulten lisäksi myrskyn ennakoidaan tuovan rankkoja sateita, tulvia ja maanvyöryjä.

– Tuulet ovat uhka, mutta suurin vaikutus lienee erittäin suurella sademäärällä, sanoi Clare Nullis Maailman ilmatieteen järjestöstä (WMO).

Myrskyn arvellaan vaikuttavan etenkin Jemenin pohjois- ja itäosassa ja Omanin eteläosassa ja vaikutukset voivat ulottua Somaliaan ja Saudi-Arabiaan asti. Omanin puolella myrskyn vaikutusalueella on muun muassa maan toiseksi suurin kaupunki Salalah. Kaupungissa on noin 200 000 asukasta.

Näin rajut myrskyt tällä alueella ovat harvinaisia. Clare Nullis totesi, että WMO:n tiedossa ei ole Jemeniin iskeneitä trooppisia sykloneita, mutta vuonna 2007 Omaniin iskenyt sykloni surmasi noin 50 ihmistä. Chapala onkin vähintään yksi alueen voimakkaimmista myrskyistä kautta aikojen.

Yhtenä syynä myrskyn voimistumiseen näin kovaksi on tavanomaista lämpimämpi merivesi. Hirmumyrskyt saavat voimansa lämpimästä vedestä. El Niñon tai ilmastonmuutoksen mahdollisesta vaikutuksesta tähän myrskyyn ei pystytä sanomaan.

– Ilmastonmuutoksessa olemme menossa kohti tuntematonta. Voimme odottaa, että tulevaisuudessa tapahtuu asioita, joita ei ole ennen tapahtunut, totesi Clare Nullis WMO:sta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja