Mainos

Erikoisia myrskyjä – Jemeniä kohti jo toinen hirmumyrsky viikossa

Arabianmerellä kulkee jo toinen trooppinen sykloni viikon sisällä kohti Jemeniä. Tilanne on erittäin harvinainen.

Trooppinen sykloni, hirmumyrsky Megh, etenee parhaillaan kohti Jemeniä. Viikko sitten Jemeniin iski trooppinen sykloni Chapala. Alueella ei ole usein näin voimakkaita myrskyjä, joten tilanne on erikoinen.

Megh on jo aiheuttanut ainakin kahden ihmisen kuoleman Sokotran saarella, johon myrsky osui sunnuntaina. Saari sijaitsee noin 350 kilometrin päässä mantereesta ja saarella kärsittiin pahoja tuhoja jo Chapala-myrskyssä. Meghin ennakoidaan iskevän Jemenin rannikolle tiistaina.

– Meghin keskituulet puhaltavat nyt 38 m/s, mutta myrsky heikkenee ennen rantautumistaan. Myrsky ei ole kovin laaja-alainen ja se laantuu nopeasti maihin päästyään, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Chapala-myrskyssä menehtyi kymmenkunta ihmistä. Se toi erittäin rankkoja sateita ja tulvia.

Trooppisia sykloneja Arabianmerelle synnyttää nyt osaltaan niin sanottu Intian valtameren dipoli (Indian Ocean Dipole, IOD).

– Tämä tarkoittaa värähtelyä, jossa Intian valtameren pintalämpötilat vaihtelevat itä–länsi-suunnassa. IOD on nyt positiivisessa vaiheessaan, mikä tarkoittaa keskimääräistä lämpimämpää pintavettä meren länsiosassa Arabianmerellä ja keskimääräistä kylmempää itäosassa Indonesian ja Australian edustalla. Lämmin pintavesi synnyttää sateita Arabianmerelle ja edesauttaa myös trooppisten myrskyjen syntymistä. IOD saavuttaa huippunsa yleensä elo-lokakuussa ja hiipuu sen jälkeen nopeasti, kertoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

– IOD ei ole suoraan yhteydessä El Niñoon, mutta usein positiivisen vaiheen on havaittu osuneen El Niño -vuosille. Toisaalta esimerkiksi vuonna 2007 IOD oli positiivinen, vaikka samaan aikaan vallitsi La Niña -ilmiö. Ilmiöiden monimutkainen suhde on edelleen tutkimuksen alla.

Meneillään olevan El Niñon arvellaan olevan yksi historian voimakkaimmista.


Katsomo-video ei ole saatavilla


MTV UUTISET - AFP - REUTERS

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.