Erittäin harvinainen 1. luokan Mannerheim-risti myyntiin ensimmäistä kertaa koskaan – kunniamerkkejä myönnetty vain kaksi, tällainen rajoitus ristin omistamiseen liittyy

Ristejä on myönnetty kaikkiaan kaksi kappaletta. Kyseinen risti on numeroimaton eikä sitä ole myönnetty kenellekään 2:13
Suomen Numismaattinen Yhdistys pääseekin pian toteuttamaan ainutkertaisen huutokaupan,

Erittäin harvinainen Mannerheim-risti huutokaupataan helmikuun lopussa.

Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-ristejä on myönnetty kaikkiaan kaksi kappaletta: Yksi marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimille itselleen vuonna 1941 ja toinen jalkaväenkenraali Erik Heinrichsille vuonna 1944. 

Suomen Numismaattinen Yhdistys pääseekin pian toteuttamaan ainutkertaisen huutokaupan, sillä 1. luokan risti huutokaupataan ensimmäistä kertaa koskaan. Huutokauppa järjestetään 22. helmikuuta ja se tulee kaupattavaksi myös verkkoon ennen sitä.

Toiminnanjohtaja Marko Salonen kertoo MTV Uutisille, että kyseessä on numeroimaton kappale, jota ei ole koskaan myönnetty kenellekään.

– Sen sijaan 2. luokan Mannerheim-ristejä on ollut aiemmin huutokaupassa, mutta niitä on myös myönnetty enemmän. Kaikkiaan 191 kappaletta, kaikille Mannerheim-ristin ritareille.

Myyjä on anonyymi

Kunniamerkin lähtöhinnaksi on asetettu 20 000 euroa, mutta lopullinen myyntihinta nousee todennäköisesti, Salonen arvioi.

Kunniamerkin voi ostaa kuka tahansa, mutta ulkomaille sitä ei saa viedä.

– Myyjän nimeä emme kerro julkisuuteen. Tämä on huutokaupoissa yleinen tapa, josta poiketaan vain, jos siihen on erillinen lupa.

Kiinnostaa keräilijöitä

Kunniamerkki on leveydeltään ja pituudeltaan 49 millimetrin kokoinen. Siinä on kultainen hakaristi mustalla emalipohjalla. Salosen mukaan se on todennäköisesti Tillanderin valmistama.

Niitä on valmistettu kaikkiaan kahdeksan kappaletta: viisi numeroitua ja kolme numeroimatonta.

Mannerheimin ja Heinrichsin kunniamerkit ovat molemmat tällä hetkellä museoissa. Myös vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristejä on paljon museoiden kokoelmissa, mutta myös ritarien perillisten omistuksessa.

– Niitä on myös keräilijöiden yksityisissä kokoelmissa.  

Lue myös:

    Uusimmat