"Käytännössä ei koskaan julkisessa myynnissä" – äärimmäisen harvinaisesta 1. luokan Mannerheim-rististä maksettiin lähes 40 000 euroa

Ristejä on myönnetty kaikkiaan kaksi kappaletta. Kyseinen risti on numeroimaton eikä sitä ole myönnetty kenellekään 2:13
MTV Uutiset kertoi harvinaisesta huutokaupasta helmikuun alussa.

Ostaja ei saa viedä vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-ristiä ulkomaille.

Suomen numismaattisen yhdistyksen tänään päättyneessä huutokaupassa oli tarjolla todellinen harvinaisuus: 1. luokan Mannerheim-risti. Yhdistys mainosti kunniamerkkiä sivuillaan: "Käytännössä ei koskaan julkisessa myynnissä".

Kyseisiä ristejä myönnetty aikoinaan kaksi kappaletta: marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimille vuonna 1941 ja jalkaväenkenraali Erik Heinrichsille vuonna 1944. Nämä ristit ovat nykyään museossa. 

Hinta ei yllättänyt

Nyt myynnissä ollut risti on numeroimaton kappale, jota ei ole myönnetty kenellekään. Kunniamerkin lähtöhinta oli 20 000 euroa, mutta meklarin nuijan kopsahtaessa pöytään oli hinta kivunnut 38 280 euroon. Hintaa kuuluu myös huutokaupan provisiot.

– Hinta ei yllättänyt, mutta sitä voi pitää oikein hyvänä tuloksena, Suomen numismaattisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Salonen kertoo MTV Uutisille.

Salosen mukaan kunniamerkistä oli kiinnostunut useampikin henkilö. 

Kunniamerkin ostajaa Salonen ei paljasta, mutta kertoo, ettei sitä saa viedä ulkomaille – sen kieltää laki.

– Ihmisillä on erilaisia syitä laittaa kunniamerkkejä myyntiin. Mannerheim-ristejä saa toki myydä, mutta tuo vientikielto on kirjattu lakiin.

Salonen kertoo, että heillä on aikaisemmin myyty 2. luokan Mannerheim-risti. Kyseinen risti oli kaksoiskappale, ja se kuului Mannerheim-ristin ritarille ja puolustusvoimain komentajalle Yrjö Keinoselle.

– Siitä maksettiin 17 400 euroa, Salonen muistelee.

2. luokan Mannerheim-ristejä on myönnetty 191 kappaletta. Neljä ihmistä on saanut Mannerheim-ristin kahdesti.

Kunnianmerkin myynnistä uutisoi Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat