Ratkesiko Saksassa myytävän Mannerheim-ristin arvoitus? Asiantuntija: "Tiskin alta myynti oli silloin ymmärrettävämpää"

Keräilijä- ja historiapiirejä puhuttaa uutinen saksalaisessa huutokaupassa myynnissä olevasta ensimmäisen luokan Mannerheim-rististä. Asiantuntija uskoo, ettei kyse ole varsinaisessa mielessä aidosta kunniamerkistä.

Suomen kunniamerkit -kirjan kirjoittanut Jani Tiainen epäilee, että kyse on todennäköisesti kunniamerkkejä valmistaneen Tillanderin kirjanpidon ohi valmistama ja myymä kunniamerkki. Hän luonnehtisi merkkiä malli- tai keräilykappaleeksi, koska vaikka sen ovat tehneet samat tahot kuin aidot kunniamerkit, ei se kuulu aitojen Mannerheim-ristien valmistussarjaan.

Nähnyt vastaavaa ulkomailla

Tiainen kertoo itse nähneensä aikoinaan erään suuren saksalaisen kunniamerkkikeräilijän kokoelmassa 1. luokan numeroimattoman Mannerheim-ristin, jonka epäilee olevan juuri samainen risti, joka nyt kerrottiin olevan huutokaupan.

Saksalainen huutokauppakamari Auktionshaus Andreas Thies kertoo myyvänsä numeroimatonta ensimmäisen luokan Mannerheim-ristiä. Kamari on kertonut, että koruvalmistaja Tillander teki korun mahdollisesti näyttelykäyttöä varten.

Ensimmäisen luokan Mannerheim-ristejä on valmistettu sota-aikana kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joista viisi on numeroitu ja kolme numeroimatta. MTV:n aiemmin haastattelemien harrastaja- ja asiantuntijalähteiden käsityksen mukaan kaikki risteistä ovat tällä hetkellä Suomessa. Mannerheim-risteillä on maastavientikielto.

Epäilyjä tiskin alta myynnistä

Tiaisen mukaan ylimääräisten merkkien valmistus ja myynti ei ollut täysin tavatonta, sillä aikoinaan keräilijöille valmistettiin ja myytiin aitoja kunniamerkkejä, vaikka näin ei ole saanut tehdä. Hän itse on tutustunut Tillanderin arkistoon ja on sitä mieltä, että tällaisesta toiminnasta on joitain viitteitä.

Vaikka merkkejä ei näin olisi saanut valmistaa ja myydä ilman lupaa, painottaa Tiainen sitä, että ajat olivat silloin toisenlaiset.

– Tiskin alta myynti oli silloin ymmärrettävämpää kuin tänä päivänä. Ehkä ostajat ovat olleet luottohenkilöitä, hän pohtii.

Hän korostaa, että tällainen ylimääräisten merkkien valmistaminen on ollut hyvin pientä toimintaa, ja siinä on kyse korkeintaan yksittäisistä merkeistä. Mitään merkkien tehtailua ei hänen käsityksensä mukaan ole tehtaassa harrastettu.

Väärennöskin mahdollinen

Toki teoriassa on Tiaisen mukaansa mahdollista, että huutokaupassa on myynnissä silkka väärennöksin, jollaisen teko ei hänen arvionsa mukaan olisi erityisen vaikeaa.

Tämä on kuitenkin siinä mielessä epätodennäköistä, että suomalaisia kunniamerkkejä on väärennetty vähän pienen kysynnän vuoksi. Esimerkiksi Neuvostoliiton tai natsi-Saksan merkkejä väärennetään monisatakertaisen kysynnän ja korkeiden hintojen vuoksi paljon.

– Suomalaiset tässä suhteessa aika turvassa, Tiainen arvioi.

Tältä näytti halmikuussa 2020 Suomessa huutokaupattu 1. luokan Mannerheim-risti.

2:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja