Erikoiskoulutetut poliisit pysyttelevät liikenteessä tunnistamattomina – poliisi paljastaa, mihin VATV-partioita käytetään

Poliisi valvoo liikennettä tehokkailla erikoispartioautoilla, joita naamioidaan siviiliautoiksi 2:26
Tutustuimme viime vuonna poliisin suorituskykyiseen erikoispartioautoon. Ylikomisario Jouni Takala Hämeen poliisista kertoo, mitä VATV-partioon pääseminen vaatii sekä sen, miksei kaikista ole kyseiseen tehtävään.

Vaikka poliisia ei liikenteessä aina näkyisikään, ei se tarkoita, etteikö liikennevalvontaa silti suoritettaisi. Ilmiselvien työkalujen lisäksi tienkäyttäjiä pidetään silmällä keinoin, jotka eivät ole aivan niin helposti havaittavia.

Poliisi valvoo liikennettä sekä automaattisilla nopeusvalvontakameroilla että tunnuksellisilla partioautoilla ja moottoripyörillä. Näiden lisäksi viranomaisilla on käytössään siviilimallisia ajoneuvoja, joita ei ensimmäisellä vilauksella tunnista poliisin kalustoksi.

Niin sanottuun vaativaan ajotapavalvontaan (VATV) suunniteltuja ajoneuvoja kuljettavat erikoiskoulutuksen saaneet poliisit. VATV-partioiden toiminnan pääpaino on kovien ylinopeuksien ja vakavien ajotaparikosten paljastaminen.

Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan, että tunnuksettomilla autoilla ja moottoripyörillä voidaan poimia liikenteestä myös tutkanpaljastajia käyttäviä, perässä roikkujia ja vaarallisia ohituksia tekeviä kuljettajia.

Valvonta kohdistuu erityisesti kuljettajiin, jotka pyrkivät tietoisesti välttämään poliisin muuta liikennevalvontaa ja rikkovat sääntöjä järjestelmällisesti, poliisi toteaa tiedotteessa.

Poliisi kertoo VATV-partioiden liikkuvaan muun liikenteen joukossa pysytellen normaalisti tunnistamattomina.

Alla olevilla videoilla nähtävät kuljettajat eivät tajunneet poliisin olevan välittömästi heidän takanaan. Porsche-kuskilta lähti kortti, moottoripyöräilijä sai sakot.

Porsche-kuskin aivopieru poliisiauton edessä toi välittömän ajokiellon 0:31
Porsche-kuskin aivopieru siviilipoliisin edessä johti välittömään ajokieltoon.

Nuori motoristi ei havainnut siviilipoliisia ja koki nolon valaistumisen 0:37
Nuori motoristi katsoi ennen temppuaan, ettei poliisia näy. Siviilipoliisiautoa hän ei kuitenkaan huomannut.

Lue myös:

    Uusimmat