Erikoishaastattelussa SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi: "Tuomittavista teoista kirjoittaminen kuuluu yhteiskuntaan"

Erikoishaastattelussa SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi 16:44
Näkkäläjärven mukaan ihmisillä ja medialla on oikeus keskustella asioista, jotka kiinnostavat.

SDP:n tuore puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi kertoi Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa tuntemuksiaan hänen menneisyytensä rikostaustoihin tarttumisesta sekä äänestäjiltä ja puolueväeltä saadusta luottamuksesta.

 Vuonna 2006 Näkkäläjärvi tuomittiin 15-vuotiaana sakkorangaistukseen vahingonteosta, kotirauhan rikkomisesta ja eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi hän sai vuonna 2011 tuomion törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Näkkäläjärven tuomiot nousivat esille hänen eurovaalikampanjansa aikana vuonna 2019. Asiat nousivat uudelleen esiin, kun hänet valittiin SDP:n puoluesihteeriksi syyskuun alussa. Tuolloin hän kommentoi, että halusi itse kisaan lähtiessään tuoda esiin nuoruutensa virheet. 

Niitä kadun, ja todella pyydän anteeksi. Virheistä pitää oppia, ne pitää ymmärtää tehneensä, ja sitten pitää mennä eteenpäin, Näkkäläjärvi sanoi puheessaan syyskuussa. 

Näkkäläjärven mukaan ihmisillä ja medialla on oikeus keskustella asioista, jotka kiinnostavat. 

– Suomi on vapaa demokratia johon kuuluu se, että medialla on oikeus nostaa nämä asiat esiin jos ne katsotaan tarpeelliseksi nostaa keskusteluun. 

Katumus on oleellista

Näkkäläjärvi on kertonut, että hänellä oli kissan tappamistapauksen aikaan vaikeuksia elämässä muun muassa isoveljen kuoleman ja koulunkäynnin kanssa. Hän ei kuitenkaan halua perustella tekojaan niillä.

– Ne teot ovat hyväksymättömiä, kadun ja häpeän niitä. Jos asioita voisi saada tekemättömäksi, niin todella sen tekisin.

Näkkäläjärvi kertoo ottaneensa opikseen ja muuttaneensa suunnan viimeistää vuonna 2011 tapahtuneen rattijuopumuksen ja ulosajon jälkeen.

– Olen onnellinen, että siitä selvittiin ja pystyi jatkamaan elämää. Olen sovittanut tekoni ja yrittänyt tehdä mielekkäämpiä asioita sen jälkeen. 

Kesällä myös lukuisat perussuomalaisten poliitikkojen rasistiset puheet nousivat tapetille. Näkkäläjärvi palaa aikaisempaan lausuntoonsa siitä, että eettisesti tai laillisesti tuomittavia tekoja saa käsitellä julkisuudessa. 

– Se kuuluu tähän yhteiskuntaan. Oleellinen kysymys on myös se, miten suhtautuu aikaisempiin tekoihinsa tänä päivänä, ja toimisiko uudestaan samalla tavalla vai katuuko tekojaan. 

Näkkäläjärven mukaan nuhteettomuuden edellytys poliitikon työssä on viime kädessä äänestäjien arvioitavissa. Näkkäläjärvi sai itse Lapin vaalipiirissä lähes 4 000 ääntä kevään eduskuntavaaleissa, ja hän voitti myös äänestyksen puoluesihteerin paikasta.

Varmasti he tietävät menneisyyteni ja päättivät minulle äänensä antaa. Se on iso luottamus.

Nuoret ja liikunta tapetilla

Näkkäläjärvi kertoo yhden ison vaaliteemansa olevan nuorten syrjäytymisen estäminen. Näkkäläjärven kipinä politiikkaan lähti parikymppisenä finanssikriisin aiheuttamien yhteiskunnallisten ongelmien myötä. 

Siihen liittyi kasvanut työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys, ja nuorten mielenterveydestä puhuttiin jo silloin paljon. Ne teemat olivat toisaalta omakohtaisia, kun oli kokemusta työttömyydestä ja vastentahtoisista välivuosista. 

Näkkäläjärvi kertoo, ettei syntynyt sosiaalidemokraattiseen liikkeeseen mutta kasvoi siihen. 

Ajattelin, että voisiko tätä yhteiskuntaa muuttaa jotenkin niin, että nuorille olisi paremmat näkymät tulevaisuudessa. 

Nuorten hyvinvointiin liittyy myös liikunnan edistäminen, joka on Näkkäläjärvelle itselleen tärkeää.

– Raha on este monelle liikuntaharrastukselle. Mahdollisuus harrastaa liikuntaa perheen tulotasosta riippumatta on tärkeää nuorten syrjäytymisen estämiseksi ja lasten ja nuorten kehityksessä. 

Saamelaistausta

Näkkäläjärvi on Inarista kotoisin oleva pohjoissaamelainen. Hän sanoo saamelaisuuden olevan osa häntä. Saamelaisten mahdollisuudet kieleen, elinkeinoihin, koulutukseen ja kasvatukseen ovat hänelle tärkeitä asioita.

Myös vuosia puheena olleet saamelaiskäräjät ovat Näkkäläjärvelle tuttu puheenaihe. Hänestä keskustelu kiistelystä on värittynyttä ja ehkä tarkoituksenhakuistakin. 

– Saamelaiskäräjäthän on saamelaisten itse demokraattisilla vaaleilla valitsema elin. Ei saamelaiskäräjillä olla kaikesta samaa mieltä, kyllähän Suomen eduskunnassakin väännetään vähän väliä, hän toteaa.

Katso Mikkel Näkkäläjärven koko haastattelu jutun videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat