Mainos

Erdoganin valta Turkin presidenttinä kasvaa entisestään – arvostella ei saa: "Ihmiset ovat peloissaan"

9:52

14-vuotiaaksi asti Turkissa asunut Ozan Yanar kertoo, että Turkin presidentiksi valittu Erdogan saa entistä enemmän valtaa, kun maan perustuslaki muuttuu. Presidenttiä ei enää uskalleta kritisoida julkisesti ja ihmiset ovat peloissaan.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar on huolissaan Turkin tilanteessa.

Presidentiksi uudestaan valittu Recep Tayyip Erdogan saa entistä enemmän valtaa, sillä Turkin uusi perustuslaki astuu voimaan vaalien jälkeen.

Esimerkiksi Suomeen verrattuna presidentillä on nyt Turkissa huomattavan paljon valtaa.

– Kyseessä ei ole enää symbolinen henkilö, vaan ihan poliittinen ykköshenkilö. Pääministeriä ei ole ollenkaan eli presidentti johtaa valtioneuvostoa, Yanar kertoo.

"Ihmiset ovat peloissaan"

Turkissa 14-vuotiaaksi asti asuneen Yanarin mukaan kansa jakautuu Erdoganin suhteen kahtia. Uudelleen valittua presidenttiä ei enää uskalleta kritisoida julkisesti.

– Tällä hetkellä ihmiset ovat peloissaan. Tilanne on tukala, jos vastustat Erdogania. Se, joka saa vallan, yrittää kostaa niille, jotka eivät ole samaa mieltä.

Turkin suurimpia ongelmia ovat Yanarin mukaan muun muassa oikeulaitoksen riippumattomuuden puuttuminen ja sananvapauden rajoittaminen. Myöskään Eurooppa ei ole immuuni itsevaltaisuudelle.

– Demokratian instituutiot ovat Turkissa aika hankalassa tilassa. Olen peloissani siitä, että tämä tilanne alkaa tarttumaan myös Eurooppaan. Meillä on Puola ja Unkari, jotka ovat menossa huonoon suuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.