Kuinka Turkin käy, jos Erdoganin valtakausi jatkuu? MTV Uutisten ulkomaantoimittaja: "Varsinkin nuoret äänestävät jaloillaan"

Turkki äänestää tulevaisuudestaan: Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä vaaleista tulee tietää 10:28
MTV Uutisten ulkomaantoimittaja kertoo, mitä Turkin vaaleista tulee tietää

Turkissa käytiin tänään presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros. Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet.

Nykyistä presidenttiä Recep Tayyip Erdogania haastaa kuuden oppositiopuolueen yhteisehdokas Kemal Kilishdarolu

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Laura Pylvänäinen seurasi vaalien ensimmäistä kierrosta Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Pylvänäinen kertoi tänään MTV Uutisille, että Erdogania pidetään hyvin vahvana voittajaehdokkaana.

Kyseessä on Pylvänäisen mukaan sikälikin poikkeuksellinen vaali, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Turkin presidentinvaalit ylipäätään menevät toiselle kierrokselle.

Vaalit siirtyivät toiselle kierrokselle, kun yksikään ehdokkaista ei saanut vaadittua äänienemmistöä ensimmäisellä kierroksella 14. toukokuuta.

– Erdoganille vallassa pysyminen on myös symbolista, sillä ensi syksynä tulee kuluneeksi 100 vuotta, kun Mustafa KemalAtatürk perusti Turkin tasavallan. Erdogan haluaa olla juhlinnan keskiössä, Pylvänäinen arvioi.

Pylvänäisen mukaan Turkki on hyvin jakautunut maa. 20 vuotta Turkkia joko pääministerinä tai presidenttinä hallinneen Erdoganin kannatus on vakaata etenkin sisämaassa ja pohjoisessa.

– Suurissa kaupungeissa kuten Ankarassa, Istanbulissa, ja Kaakkois-Turkin kurdialueilla Kilicdaroglun kannatus on suurta. 

– Ensimmäisellä kierroksella tapetilla oli demokratia, talous ja maanjäristys, mutta toista kierrosta on leimannut nationalismi. Sen vuoksi Kilicdaroglu jyrkensi retoriikkaansa merkittävästi, Pylvänäinen kertoo.

Kuka saa Oganin äänet?

Erdogan ja Kilicdaroglu kävivät tiukkaa vääntöä siitä, kumpi saisi ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi tulleen äärinationalisti Sinan Oganin äänet puolelleen, ja keräisi hänen viiden prosentin äänisaaliinsa.

Ensimmäisellä kierroksella Erdogan keräsi melkein 50 prosenttia äänistä, kun Kilicdaroglu sai noin 45 prosenttia äänistä, joten Oganilta perityt äänet saattavat olla ratkaisevat. Ogan on jo ilmoittanu Erdogania.

Vaimonsa Eminen kanssa äänestänyt Erdogan usutti kansalaisia äänestämään.

– Pyydän kansalaisia saapumaan uurnille ja äänestämään ilman itsetyytyväisyyttä, presidentti neuvoi.

Erdogan kuvattiin tänään äänestämisensä jälkeen jakamassa seteleitä kannattajilleen äänestyspaikan ulkopuolella, kertoi uutistoimisto Reuters.

Hän antoi ainakin 200 liiran seteleitä. 200 liiraa on tällä hetkellä vajaat kymmenen euroa. Reutersin mukaan seteleiden jakamisesta on tullut jonkinlainen perinne Erdoganille. '

Rahan lisäksi hän on jakanut juhlapyhien aikaan leluja lapsille.

Aiemmin päivällä äänestänyt Kemal Kilicdaroglu puolestaan kehotti kansalaisia hankkiutumaan eroon maan autoritaarisesta hallinnosta.

– Kehotan kaikki kansalaisia äänestämään sen puolesta, että pääsemme eroon autoritaarisesta hallinnosta ja tuomme todellisen vapauden ja demokratian tähän maahan, opposition ehdokas sanaili.

Edessä kovat ajat

MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen arvioi, että Turkilla on edessään kovat vuodet, jos Erdogan voittaa, ja tällä hetkellä voitto näyttää todennäköiseltä.

– Kansalaisyhteiskunta, media saatetaan ajaa yhä ahtaammalle. Varsinkin nuoret äänestävät jaloillaan, ja moni nuori on puhunut aikeistaan muuttaa pois.

Erdogan on todennut ulkopolitiikasta, että hän aikoo jatkaa hyviä suhteita Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa sekä jatkaa Ruotsin Nato-jäsenyyden estämistä, koska Turkki ei ole siihen vielä "valmis".

Hän puhui aikeistaan yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan haastattelussa ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Erdoganin johtoasema ensimmäisellä kierroksella antoi jo osviittaa siitä, mitä voi olla tulossa, jos Turkin demokratisoimista luvannut Kilicdaroglu häviää.

– Jo päivä vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen kaksi tuttavaani Turkista otti yhteyttä ja kysyi, kuinka he voisivat tulla tänne Saksaan, jos Erdogan voittaa, kertoi sosiologi Nil Mutluer Leipzigin yliopistosta STT:lle kuluneella viikolla.

– Tiedossamme on, että Turkista olisi tuhansia halukkaita tulijoita Saksaan tällä hetkellä, ja että erityisesti monet lääkärit ja akateemikot ovat kirjoittautuneet saksan kielikursseille. Nämä ovat pieniä havaintoja, mutta ne kertovat jotakin, Mutluer totesi.

Turkin presidentin vaalien alustavia tuloksia odotetaan jo tänä iltana.

Jutussa lähteenä myös STT.

Lue myös:

    Uusimmat