Erdoganin ja Guterresin kommenteista syntyi selkkaus – Israel lopetti viisumien myöntämisen YK:n työntekijöille

Polttoaine uhkaa loppua tänään – näin katastrofaalinen on tilanne Gazan sairaaloissa 6:53
Polttoaine uhkaa loppua tänään – näin katastrofaalinen on tilanne Gazan sairaaloissa

Israelin iskut Gazaan poikivat keskiviikkona myös kiivaita sanasotia. Israel arvosteli jyrkästi Turkin presidenttiä, ja YK:n pääsihteeri ilmoitti pitävänsä pöyristyttävänä sitä, millä tavalla hänen kommenttejaan YK:n turvallisuusneuvostossa on ymmärretty väärin.

Israelin kannanoton syynä oli Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kommentti, jossa hän kuvaili äärijärjestö Hamasin taistelijoita "vapaustaistelijoiksi, jotka taistelevat maansa puolesta".

– Turkin presidentin yritykset puolustaa terroristijärjestöä sanoilla lietsomalla eivät muuta niitä kauhuja, jotka koko maailma on nähnyt, sanottiin Israelin ulkoministeriön lausunnossa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan sai Israelin raivostumaan tiistain kommenteillaan, joissa hän totesi, että Hamasin iskut eivät tapahtuneet tyhjiössä, vaan niitä edelsi "56 vuoden tukahduttava miehitys".

– Puhuin palestiinalaisten kärsimyksistä. Samalla kun tein niin, sanoin selvästi, etteivät palestiinalaisten kärsimykset oikeuta Hamasin vastenmielisiä hyökkäyksiä, Guterres muistutti.

Israelin YK-suurlähettiläs vaati Guterresia jopa eroamaan kommenttiensa vuoksi.

Useat mediat kertovat, että Israel on päättänyt myös lopettaa viisumien myöntämisen YK:n edustajille. Israelin YK-lähettilään Gilad Erdanin mukaan uusi viisumipoliitiikka olisi jo otettu käyttöön. 

The Guardian uutisoi, että YK:n apulaispääsihteeri Martin Griffiths olisi jäänyt jo viisumitta. Griffithsin toimialaa ovat humanitääriset asiat.

Kuolleiden määrä Gazassa nousee

Gazan kaistalla on kuollut jo noin 6 550 ihmistä Israelin iskuissa, kertoi äärijärjestö Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö keskiviikkona. Ministeriön mukaan kuolleista runsaat 2 700 on lapsia. Haavoittuneita on runsaat 17 400.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin runsaat kaksi viikkoa sitten kuoli Israelin viranomaisten mukaan ainakin 1 400 ihmistä.

Useat tahot ovat vedonneet humanitaarisen tulitauon saamiseksi Gazaan.

Hamas kertoi yli 80 ihmisen kuolleen Gazan kaistalla keskiviikon vastaisena yönä Israelin tekemissä ilmaiskuissa. Hamasin mukaan lisäksi satoja ihmisiä haavoittui.

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan Israelin ja Hamasin välisen sodan taloudellisia seurauksia on mahdotonta määritellä. YK:n mukaan Gazan kaistalla ei ole tapahtunut kehitystä 16 vuoteen.

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan myös Länsirannan väkivalta on kiihtynyt. Yli sata palestiinalaista on kuollut Länsirannalla sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin runsaat kaksi viikkoa sitten.

Lue myös:

    Uusimmat