Erdogan ja Kristersson keskustelevat Nato-jäsenyydestä tänään – Ruotsille vihreää valoa?

Turvallisuuspolitiikan superviikko alkaa – tätä kaikkea on luvassa 2:26
Turvallisuuspolitiikan superviikko alkaa – tätä kaikkea on luvassa.

Valtiojohtajien tapaamista pidetään merkkinä siitä, että Turkki voisi näyttää Ruotsille pian vihreää valoa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat tänään maanantaina Liettuan Vilnassa sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin johdolla.

Tiistaina Vilnassa alkavan Naton huippukokouksen alla pidettävän tapaamisen tavoitteena on avata Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvää solmua.

Tapaamisesta sovittiin torstaina, jolloin Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmikantaryhmä kokoontui Brysselissä ulkoministeritasolla. Ilmoitus Kristerssonin ja Erdoganin tapaamisesta katsottiin myönteiseksi uutiseksi Ruotsin Nato-näkymien kannalta.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa.

Stoltenberg sanoi torstaina, että Vilnan huippukokouksessa on yhä mahdollista saada myönteinen päätös Ruotsille. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Turkki tekisi selväksi, että se on valmis ratifiointiin.

Aikataulu ei enää riitä ratifiointeihin Turkin ja Unkarin parlamenteissa ennen tiistaita, joten Ruotsi osallistuu joka tapauksessa Naton huippukokoukseen tarkkailijajäsenenä.

Ruotsilla Yhdysvaltain vahva tuki

Kristerssonin mukaan huippukokous olisi luonnollinen ympäristö päätökselle tai ainakin jonkinlaiselle ilmoitukselle Nato-jäsenyydestä. Hän sanoi torstaina, että ilmoitus olisi Ruotsille hyvä asia ja täysin mahdollista.

Kristersson kävi viime keskiviikkona Washingtonissa tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia. Tapaaminen oli osoitus Yhdysvaltain vahvasta tuesta Ruotsin jäsenyydelle. Myös Suomi on tehnyt töitä Ruotsin jäsenyyden edistämiseksi.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa yhtä aikaa viime vuoden toukokuussa. Turkki lopetti jumituksensa Suomen ratifioinnin osalta aikaisemmin, ja Suomi pääsi Naton täysjäseneksi huhtikuun alussa.

Natolle on tärkeää näyttäytyä Vilnan huippukokouksessa yhtenäisenä liittokuntana, joten Ruotsin jäsenyyskysymyksen jääminen auki kokouksen jälkeen katsottaisiin epäonnistumiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat