Presidentti Biden: "Tuemme täysin Ruotsin Nato-jäsenyyttä"

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat keskiviikko illasta Valkoisessa talossa.

Aiheesta uutisoi ruotsalainen Aftonbladet.

Tapaamisen tärkein keskustelun aihe oli Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi. Julkisuuteen kerrottiin myös, että Kristerssonin ja Bidenin tarkoituksena oli myös tarkastella maiden turvallisuusyhteistyötä ja tuoda esiin niiden yhteinen tahto saada Ruotsi sotilasliitto Naton jäseneksi mahdollisimman pian.

Ennen Kristerssonin ja Bidenin vetäytymistä keskustelemaan Bidenilta kysyttiin, kuinka tärkeänä hän pitää sitä, että Ruotsista tulee Naton jäsen. Biden vastasi, että hän pitää sitä "erittäin tärkeää".

– Tuemme täysin Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Biden sanoo.

Tapaamisen jälkeen Valkoisen talon puutarhaan suunniteltu lehdistötilaisuus jouduttiin perumaan ukkosmyrskyn vuoksi.

Pääministeri Kristersson sanoi tapaamisen jälkeen, että he olivat Bidenin kanssa yhtä mieltä siitä, että tuleva Naton huippukokous Vilnassa on luonteva hetki viimeistellä Ruotsin liittymishakemus.

– Mutta tiedämme molemmat, että vain Turkki voi tehdä Turkin päätökset, Kristersson sanoi toimittajille Ruotsin suurlähetystössä Washingtonissa.

Ruotsin Nato-tie takkuillut

Ruotsi haki Naton jäseneksi viime vuoden toukokuussa yhtä aikaa Suomen kanssa, mutta prosessi on jumissa etenkin Turkin vastustuksen takia. 

Suomen jäsenyys toteutui huhtikuun alussa, mutta Ruotsilta puuttuvat Nato-maista yhä Turkin ja Unkarin ratifioinnit.

Naton ja Ruotsin toiveena oli, että jäsenyys toteutuisi ennen ensi viikolla Liettuan Vilnassa pidettävää Nato-huippukokousta, mutta enää se ei ole mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat