Mainos

ER-positiivinen rintasyöpä voi uusiutua 20 vuoden kuluttua hoidoista huolimatta

Tuore tutkimus osoittaa, että osa rintasyövistä voi uusiutua vielä 20 vuotta onnistuneen hoidon jälkeenkin. Havainto koskee estrogeenireseptori-positiivisia (ER) rintasyöpiä.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 88 aikaisemman tutkimuksen ja 63 000 ER-positiiviseen rintasyöpään sairastuneen naisen tietoihin. Naiset olivat saaneet leikkauksen lisäksi hormonaalista lääkehoitoa viiden vuoden ajan, ja heidän syöpänsä oli parantunut.

Vaikka naisten syövät olivat parantuneet, seuraavien 15 vuoden aikana heidän riskinsä sairastua uudelleen syöpään pysyi tasaisesti kohonneena. Rintasyövän uusiutumisia todettiin esimerkiksi luustossa, keuhkoissa ja maksassa.

Uusien kasvainmuutosten riski oli suoraan yhteydessä alkuperäisen syövän kokoon sekä siihen, kuinka moneen imusolmukkeeseen syöpä oli tuolloin levinnyt.

Merkittävin riski oli potilailla, joiden kasvain oli ollut suuri ja levinnyt ainakin neljään imusolmukkeeseen. Näistä naisista 40 prosenttia sairastui uuteen syöpään seuraavien 15 vuoden aikana.

Kun alkuperäinen kasvain oli ollut pieni eikä ollut levinnyt imusolmukkeisiin, vain kymmenen prosenttia sairastui uudelleen.

ER-positiiviseen rintasyöpään sairastuneet saavat liitännäishoitona hormonaalista lääkitystä viiden vuoden ajan. Nyt julkaistut tulokset antavat aiheen miettiä, pitäisikö hoitoa jatkaa tätäkin pidempään ainakin potilailla, joiden syövän uusiutumisriski on suuri. Suomessa näin tehdään jo: lääkitystä jatketaan kymmenen vuotta potilailla, joilla syövän uusiutumisriski on suuri, esimerkiksi juuri kainalon imusolmukkeisiin levinneen syövän takia.

Rintasyöpään sairastuu noin joka yhdeksäs nainen, mikä tekee siitä Suomessa naisten yleisimmän syövän. Rintasyövän ennuste on yleensä hyvä. Kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista 85 prosenttia potilaista on edelleen hengissä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Liisa sairastaa kroonista rintasyöpää 

Kroonista rintasyöpää sairastava Liisa Mikkonen kertoi ajatuksistaan Huomenta Suomessa lokakuussa 2017.

11:34

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja