"Epävarmoina aikoina luotetaan tuttuihin nimiin" – näitä autoja suomalaiset ovat aikeissa ostaa juuri nyt

Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto? 0:52
Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto?

Tuore listaus paljastaa autot, joiden hankintaa suomalaiset harkitsevat.

Toyota oli taas viime vuonna suomalaisten suosikkimerkki ja Corolla sen ostetuin malli. Kyselytutkimuksen perusteella menestys näyttäisi jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Value Clinic selvitti suomalaisten uuden auton mallikohtaisia hankinta-aikeita. Listan kärjessä ovat Toyota Corolla ja Toyota Yaris – samat autot, joita ensirekisteröitiin viime vuonna eniten.

Kärjen osalta hankinta-aikeet ovat muutenkin varsin samansuuntaiset kuin viime vuoden ensirekisteröinnit, vaikkakin autojen järjestys vähän vaihtelee.

– Epävarmoina aikoina luotetaan tuttuihin nimiin, sanoo kaupallinen kehitysjohtaja Jouni Tuominen Value Cliniciltä.

Polestar sähköautojen ykkönen

Hankinta-aikeiden top-15-listalta löytyy myös malleja, jotka eivät yltäneet viime vuoden 30 eniten ensirekisteröidyn henkilöauton joukkoon. Niitä ovat esimerkiksi Polestar 2, Kia Sportage ja Peugeot 2008. Kiinnostus näitä autoja kohtaan lienee siis nousussa.

Sen sijaan esimerkiksi Kia Ceediä ei näy hankinta-aielistalla, vaikka se oli viime vuonna Suomen kuudenneksi eniten ensirekisteröity henkilöauto.

Sähköautoista Polestar 2 näyttäisi kiinnostavan nyt erityisen paljon.

– Sähköautojen osalta tulokset ovat enemmänkin suuntaa antavia, mutta siellä Polestar 2 näyttäisi olevan suosituin. Volvo XC40, Kia EV6, Skoda Enyaq, Hyundai Ioniq ja Volkswagen ID. 4 ja ID. 5 ovat kärkikahinoissa niin ikään, kertoo Tuominen.

Viime vuonna täyssähköautoista ensirekisteröitiin eniten Škoda Enyaqia ja Tesla Model Y:tä. Nissan Leaf oli kolmannella sijalla, ja Polestar 2 neljäs.

Tulokset perustuvat Value Clinicin Markkinapulssiin. Se on kuukausittain toteutettava tutkimus joka seuraa mieltymyksiä automerkkeihin ja -malleihin, automainonnan huomioarvoja, ostointressejä ja ajankohtaisia markkinatrendejä.

Top-15-lista on koostettu heinä-joulukuussa 2022 kerätystä aineistosta, ja kyselyyn vastasi 1270 henkilöä. Sähköautojen kohdalla huomioon tästä joukosta on otettu ne, jotka ovat vastanneet olevansa hankkimassa juuri sähköautoa.

Uusien autojen hankinta-aikeet

 1. Toyota Corolla
 2. Toyota Yaris
 3. Volvo XC60
 4. Skoda Octavia
 5. Toyota RAV4
 6. Volvo XC40
 7. Polestar 2
 8. BMW 3-sarja
 9. Volvo V60
 10. Volkswagen Golf
 11. Ford Focus
 12. Mercedes-Benz C-sarja
 13. Kia Sportage
 14. Peugeot 2008
 15. Nissan Qashqai

Lue myös:

  Uusimmat