Epävakaa keli haastaa latujen tekijät – kesän yli säilötyllä lumella hiihtokausi pitenee useilla viikoilla

7:13
Viiden jälkeen -ohjelma näyttää, miten lunta säilötään, ja miten siitä tehty latu eroaa luonnon lumen ladusta.

Hämeenlinnan kaupunki on turvautunut säilöttyyn lumeen jo kahtena talvena.

Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi kertoo hiihtokauden pitenevän usealla viikolla. Keväälläkin latu säilyy pidempään, vaikka aurinko tekeekin parhaansa hiihtämisen estämiseksi.

– Syksyllä hiihtokausi pitenee alusta helposti puolellatoista kuukaudella. Keväällä ladut ovat aamulla hyvässä kunnossa, mutta iltapäivällä on jo sohjoa, Nurmi kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Nurmen mukaan säilötyn lumen käyttö varmistaa sen, että latuja ylipäätään on. Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämä hiihtolatu kulkee Ahveniston moottoriradan alueella, joka toimii kesäisin moottoriurheiluareenana.

– On ollut muutama sellainen talvi, että syksyllä emme ole päässee tykittämään lunta. Pakkasia ei ole ollut, eikä lunta tullut taivaalta. Tämä rata on hieno paikka, ja haluamme saada siitä kaiken potentiaalin irti. Siksi olemme turvautuneet säilöttyyn lumeen, Nurmi kertoo.

Lunta on säilötty perinteisesti valtavissa kasoissa sahanpurun alle.

Suomalainen Snow Secure -yhtiö on kehittänyt lumen säilöntäjärjestelmää entisestään viime vuodet, ja tätä järjestelmää käytetään myös Hämeenlinnassa. Siinä lumikasa suojataan eristelevyjen paloista yhdistetyllä, parinkymmenen metrin pituisilla haitareilla. Eristepeiton päälle vedetään vielä suodatinkangas, joka haihduttaa lämpöä lisää.

Katso ylläolevalta videolta, miten lunta säilötään, ja miten suksi luistaa Hämeenlinnan ladulla

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja