Pelastaako tämä uusi suomalaisinnovaatio tulevat lumettomat talvet? Tarkoituksena tarjota lumiapua myös Alpeille

2:06
Video: Lumettomalla talvella on moninaiset vaikutukset.

Snow Secure on keksinyt uuden tavan, jolla lunta voidaan mahdollisesti säilöä kesän yli.

Menetelmää kokeillaan ensi kertaa käytännössä Levillä. Tänä keväänä lumitykeillä tehtävän 10 000 kuution suuruisen lumikasan yli vedetään eristelevyjä, joiden pituus on 18 metriä ja leveys neljä.

Lumi varastoidaan kesän lämmöltä piiloon omakotityömaalta tutun finnfoam-eristelevyjen alle.

– Tällaisia nauhamaisia, 14 metriä pitkiä levyelementtejä tarvitaan Levillä kolme rekkakuormallista, jolloin lumen suojaksi saadaan yhteensä noin 2500 neliön laajuinen vettä läpäisemätön ja hyvin eristävä suoja. Lunta säilyy eristeen alla jopa 95 prosenttia lumitonneina mitattuna.

– Pieni lumen sulanta laskee merkittävästi säilönnän kuluja perinteisiin menetelmiin verrattuna, kertoo Snow Securen perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Martikainen Kauppalehden haastattelussa.

Lunta on tähän saakka säilötty joko purun tai pressun suojiin. Esimerkiksi Alpeilla purua ei ole suuria määriä käytettävissä.

– Meillä haihtui viime kesänä reilusti yli 30 prosenttia pressujen alle säilötystä lumivarastosta. Lumikasan koko oli noin 30 000 kuutiota. Noin kymmenen metriä korkea kasa romahti ja tiivistyi haihdunnan seurauksena noin metrillä, Levin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo kertoo.

Levillä lunta säilöttiin jo kolmatta kesää.

Apua myös Alpeille

Snow Secure aikoo Suomen kokemusten jälkeen tarjota patentoimaansa uutta eristeratkaisua myös Alppi-rinteiden lumiongelmiin.

– Lumipula ja leudot talvet ovat suuri ongelma Alpeilla, jonne tarvittaisiin ensi alkuun vähintään 500 000 neliön edestä eristelevyjä, laskee Snow Securen tuore myyntijohtaja Kalle Palander.

”Hankinta on ekologisesti ja taloudellisesti järkevä”

Mäkitalo odottaa mielenkiinnolla uuden eristysmenetelmän vaikuttavuutta. Levin kokeilukasan eristäminen maksaa noin 75 000 euroa, mutta levyjä voidaan käyttää Martikaisen mukaan vähintään 20 vuotta.

– Hankinta on ekologisesti ja taloudellisesti järkevä, jos kesäaikainen sulaminen on niin vähäistä, kuin on ilmoitettu, kertoo rinneyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Levi säilöö Palosaaren mukaan tulevaksi kesäksi eturinteeseen ja Levin maailmacup-rinteeseen yhteensä noin 60 000 kuutiota tykkilunta.

Levi aloitti lumen säilömisen katastrofaalisen syksyn 2015 jälkeen, jolloin Levin maailmancup jouduttiin perumaan lämpimän syksyn ja lumenpuutteen vuoksi. Levin kisojen budjetti oli silloin 1,5 miljoonaa euroa.

Eristelevyt vedetään lumikasan päälle pienoisvinssillä

Eristelevyt valmistetaan Finnfoamin Salon tehtaalla, joka on Snow Securen yhteistyökumppani. Levyt ovat suulakepuristettua polystyreenia eli XPS-lämmöneristettä, joka säilyttää hyvin eristekykynsä.

Martikainen nimittää nauhamaisia taipuisia levyjä eristehaitareiksi, jotka vedetään lumikasan päälle pienoisvinssillä, joka on kiinni mönkijässä tai moottorikelkassa.

Syksyllä, kun varastolunta tarvitaan ennen lumisateita rinteisiin, eristelevysuikaleet voidaan varastoida rinteen reunaan, jolloin niitä voidaan käyttää mainospintana.

– Suora eristenippujen sivuun veto on nerokas keksintö. Eristeitä ei tarvitse siirtää lumensäilöntäpaikalta edestakaisin syksyllä ja keväällä, sanoo Vihti Ski Centerin johtaja Sami Uotila, joka on kiinnostunut uudesta säilöntämenetelmästä.

Snow Secure tutkinut erilaisia lumen säilöntätekniikoita

Viime kesänä lunta säilöi Suomessa suuria määriä neljä rinnekeskusta: Ruka, Levi, Rovaniemen Ounasvaara sekä Jyväskylän Laajavuori, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Lisäksi arviolta 60 murtomaahiihtokohdetta on säilönyt kesän yli jonkin verran lunta muun muassa purukasan alle hiihtokauden aikaistamiseksi.

Kuusamossa toimintansa aloittanut ja Leppävirralle muuttanut Snow Secure on vuodesta 2016 tutkinut erilaisia lumen säilöntätekniikoita. Tutkimuksia on tehty muun muassa Leppävirralla sijaitsevassa Euroopan suurimassa kallioon louhitussa hiihtoputkessa.

Muun muassa alppilajien valmentajana toiminut Martikainen on puuhannut lumen parissa sen ominaisuuksia ja kestävyyttä tukien yli 30 vuoden ajan.

Snow Secure vastasi Sotsin olympialaisten lumivarmuussuunnitelmasta. Lisäksi yritys teki Pekingin olympiavuorelle lumisuunnitelman vuonna 2017. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.