Vantaalaisyritys WineMill aikoo saada osansa Kiinan startup-buumista. Läpimurtoa yritetään laitteella, jolla voi pienentää viinin alkoholipitoisuutta.
Alkoholin miedontaminen on siinä määrin epäsuomalainen idea, että Sami Gauffin on saanut tehdä töitä rahoituksen löytämiseksi itse keksimälleen viininmiedonnuslaitteelle.
MTV Uutiset seurasi Gauffinin WineMill-yrityksen alkutaivalta Slush-tapahtumassa puolitoista vuotta sitten. Sijoittajat eivät vielä tuolloin innostuneet, mutta nyt läpimurtoa aiotaan yrittää Kiinan markkinoilla.
– Kiinassa kulutetaan tällä hetkellä lähes 30 prosenttia kaikesta maailma viinituotannosta, ja valtaosa kiinalaisista viininkuluttajista on tutkimusten mukaan toivonut, että valikoimassa olisi huomattavasti miedompia viinejä, Gauffin sanoo.
– Lisäksi 36 prosenttia aasialaisesta väestöstä sietää alkoholia hieman huonommin.
Gauffin viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan osalla aasialaisista on geeniperimän vuoksi heikompi kyky käsitellä alkoholista syntyvää asetaldehydiä. Arviot siitä, kuinka suurta osaa väestöstä tämä koskee, vaihtelevat.
Gauffinin aikoo joka tapauksessa saada osansa Kiinan hurjasta startup-buumista. Kansainvälisen tilintarkastusyhtiö KPMG:n mukaan kasvuvaiheen yrityksiin sijoitettiin Kiinassa viime vuonna reilut 30 miljardia euroa.
Rahaa on tarjolla, sillä Kiina haluaa vauhdittaa muutostaan teollisuusyhteiskunnasta palvelu- ja innovaatioyhteiskunnaksi.

